Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

lørdag den 4. februar 2012

To slag hvid Fredløs

For et par år siden fik jeg i nogen af mine havebøger øje på en plante med rette hvide blomsterspir - den kendte jeg ikke. I teksterne kunne jeg læse at det var en fredløs, men den lignede slet ikke den klassiske hvide fredløs Lysimachia clethroides der har et buet spir af blomster og som jeg har i sommerhuset og byhaven.

Jeg har af en eller anden grund kun fået taget dette ene billed af den - den hedder Lysimachia hybrid 'Autumn Snow' .
Jeg har vist fået plantet denne nye fredløs et sted hvor den står i for meget skygge af de andre planter selvom det er et af min såkaldte solbede. Tætte tuer af irisblade og daglilje blade skygger for den, så jeg må vist flytte den straks til foråret, når sommerhussæsonen starter.


Når jeg herunder viser den klassiske hvide fredløs - så er forskellen i blomsterspirets facon meget tydelig ved sammenligning af de to billeder.


Når vi nu er i gang med hvid spir, så synes jeg lige at vi tager alle de andre hvide spir i haven med herunder til lidt inspiration.
Store dejlige Digitalis - hvide med lilla landingspletter til brumbasserne. Det er altid god underholdning at sidde og se på dem i en kaffepause.
Linaria - hvid torskemund er en meget nem plante der frøsår rigtig meget, men er nem at fjerne. Den bliver således ikke et problem i bedene. Man kan jo også huske at fjerne de afblomstrede spir for at begrænse frøkastningen.Langbladet Ærenpris  Veronica Longifolia - den vil jeg gerne have flere af i haven. Jeg har den også i blålilla.


Pragskær Liatris SpicataSølvlys - Cimicifuga

Gedderams - Epilobium angustifolium
17 kommentarer:

 1. Spir er blandt de allerskønneste og hvide spir uuha.... En af dem som jeg glæder mig meget til er den hvide Linaria som jeg fik af dig og som jeg håber har spredt lidt frø i mit hvide-gule bed.
  Den fredløs du nævner har jeg ikke set før, men hvor er den smuk og enkel.
  Jeg må desværre bekende at jeg ikke har flere frø af den blå Verbascum fra forrige indlæg, men du kan få et par planter når jorden tør.
  Vi ses i morgen:O)

  SvarSlet
 2. Jeg har også 2 hvide fredløs. Den mindre almindelige hedder lysimachia ephemerum og minder meget om den, du beskriver som en hybrid.

  SvarSlet
 3. Dejligt at se noget hvidt på denne årstid, som ikke er sne :-)

  Jeg tror også jeg vil prøve at arbejde lidt med de hvide farver.

  SvarSlet
 4. Tak for de smukke billeder.
  Ha` en god lørdag.

  SvarSlet
 5. Den fredløs vil jeg da skrive mig bag øret. Vældig køn. Den kan jeg lide! Der mangler klart hvidt i vores bede og noget der "stikker i vejret", så tak for inspirationen.

  Vi ses i morgen
  Birgitte

  SvarSlet
 6. Hvis du har overskud af Linaria og den hvide digitalis og din Lysimachia hybrid, så er jeg ivrig aftager, når du kommer til Samsø 19.5. :o)
  Det er skønne billeder, du viser her.

  SvarSlet
 7. Eller hvis du kommer, jeg troede jeg skrev på en anden blog :o) sådan kan det gå.

  SvarSlet
 8. Dejlige billeder du viser, og fin info. Jeg vidste ikke at der fandtes to slagt hvis fredløs! Linaria'en du omtaler er jeg da også interesseret i. Kan forstå Lisbeth har fået nogle frø, så kan jeg jo altid bytte med hende med noget andet, ik Lisbeth? Den hvide digitalis kan du få hos mig Lisbeth Høneballe!

  SvarSlet
 9. Hvor er din "Autumn Snow" yndig. Du må huske at tage frø af den :)

  SvarSlet
 10. Uh ha hvor er de skønne alle dine hvide spir Berit.......og du har ret i at de gør sig utrolig godt i staudehaven. Din autum Snow er helt fantastisk smuk - lille og undselige - grasiøs og poetiske :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Jeg også har klassiske hvid fredløs (Lysimachia cletroides)- det er smuk og godt blomst for begge stadebbeder og bukket.
  Hvid gedderams er min drømmeplant!

  SvarSlet
 12. Smukke billeder! Din blog er fyldt med inspiration, og jeg har derfor givet dig en blog award. Du kan se mere på min blog :)
  God søndag!
  Mvh Marie

  SvarSlet
 13. Hej Berit.

  I dit forrige indlæg nævnte du en engelsk frøside SPECIAL PLANTS.
  Har lige foretaget en ordre og betalt med VISA. Jeg fik omgående ordrebekræftelse,så nu venter jeg blot på frøene. Jeg kan ikke se at jeg har betalt for fragt, så det gør det jo kun billigere. SPÆNDENDE.

  SvarSlet
 14. Meget spændende, hvide planter... Godt med inspiration til den hvide have :o)
  Hej fra Line

  SvarSlet
 15. Wow, hvor har du mange spændende hvide blomster. Den 'Autumn Snow' er skøn, den må jeg hellere kigge mig om efter :-)

  SvarSlet
 16. Hej..Sikken mange fine Hvide blomster du har...Har lige fået anskaffet mig en af de sjældne Lysimachia Ephemerum...Breder den sig osse hurtigt.....Venlig hilsen Jenni

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg kender den ikke - men den lyder jo til skulle på ønskelisten. Ser på nettet at forskellen til Autumn Snow måske er farven på løvet, som skulle være gråligt ? Det er det ikke på Autumn Snow.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg