Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

tirsdag den 24. maj 2011

Lav kulsukker mod skvalderkål


Jeg har før skrevet om mit forsøg på at fortrænge/kvæle skvalderkålen med lav kulsukker Symphytum Grandiflorum og nu er det lykkedes rigtig godt i det første hjørne hvor jeg startede.
Jeg vil også anbefale den som bunddække i øvrigt - blomsterne her i maj er rigtig søde flødefarvede og bladene er pæne mørkegrønne hele sommeren og hele sagen er ca 20-25 cm høj. Meget let at fjerne, hvis man ikke vil have den lige der hvor den breder sig.


Så nu tror jeg, at jeg vil begynde engang i mellem at grave en stor klump af kulsukkeren op og i stedet sætte en af de skyggetålende stauder med store blade.

Skyggestauder med Kulsukker-bunddække - det må da blive godt. Langt bedre end et hav af skvalderkål.

Her et ekstra billed lagt ind lidt efter udgivelse af indlægget for at vise Susanne fra H(e)aven hvordan det ser ud d. 23/4 hvor bladene er mindre.

Susanne lurer nemlig på om tulipaner og påskeliljer kan nå at vokse sig store før kulsukkerbladene lukker helt til - og det tror jeg vil gå fint. Det er dog ikke afprøvet.


23. April hvor bladene endnu er små og ikke dækker for jorden
Jeg startede projektet med at købe 2 små staudepotter fra planteskolen for 3-4 år siden og har vel nu en 4-5 kvadratmeter dækket. Der er også sat stiklinger andre steder på grunden og lidt stiklinger har også fundet over til min svigerinde i bytte for Fladstjerne og Daglilje.

De kulsukker jeg graver op er der mægtig meget brug for andre steder på mine 1600 kvadratmeter sommerhusgrund - se bare her f.eks.:


18 kommentarer:

 1. Kulsukker har jeg også overvejet ift. et skvalderkålsbed. I det samme bed, har jeg også lidt tulipaner og påskeliljer. Jeg vil derfor gerne høre dine erfaringer ift. om tulipaner og påskeliljer kan trives sammen med kulstukker og kan de i det hele taget nå at blomstre inden kulsukkeren bliver for kraftig?

  SvarSlet
 2. Hej Susanne,

  Jeg har været i billedarkivet og fundet et nærbilled fra 23/4 hvor man kan se at der er fri jord mellem bladene, så der skulle være god mulighed for at tulipaner og påskeliljer kan trives i mellem dem. Kulsukker visner helt ned om vinteren, så vidt jeg husker. Om den skyder nye blade kun fra rodfæsterne eller også fra gamle stængler - det kan jeg ikke huske!
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 3. Billedet fra 23/4 er lagt ind i selve indlægget.

  SvarSlet
 4. Det ser sørme effektivt ud og kulsukker er samtidig sød at se på så det er da perfekt!

  SvarSlet
 5. Jeg vil gerne have nogle lave bunddækkende planter til at lukke nogle af min bed kanter med. Måske kunne den her bruges?

  SvarSlet
 6. Lyder som en god kur mod den mest trælse fjende i min have. Tak Berit.

  SvarSlet
 7. Hej Madam Bæk
  Kan godt tænkes at kunne bruges som bedkant. Vi tager plæneklipperen helt hen til den og lidt ind i den når vi slår græs/skvalderkål på "gangstien". Bagud mod bedet kan den klippes eller rives op til en passende størrelse.
  Hilsen Berit

  SvarSlet
 8. Jeg har også gode erfaringer med mine vilde kulsukker. De er meget effektive mod skvalderkål :-)

  SvarSlet
 9. Fantastisk, dem må jeg prøve, jeg har skvalderkål der kommer igennem hækken fra naboen, så det at da værd at prøve om kulsukker kan holde dem inden i hækken.
  Annette

  SvarSlet
 10. Hej Annette
  Jeg forsøger lige nu at få den til at vokse ind under hækken og fortrænge skvalderkålen helt ind til naboen.
  De første par år skal man lige "hjælpe lidt" med at plukke i skvalderkålen, så kulsukkeren får lys til at vokse sig stor.

  SvarSlet
 11. Kære Berit
  Tusind tak for din research :-) Det lyder forjættende, at de kan gro sammen - så er der endnu et "projekt" der skal realiseres :-)

  SvarSlet
 12. Ja, for dælen da! Den er både, sød, smuk, aktiv of flædefarvet!!

  Jeg kender en del der bander dem langt væk, desværre kun den høje blå. Men nu har jeg tabt mit hjerte til fløden.

  Jeg må også på planteskolen efter den der dejlige kulsukker, for hos mig er der en del skalderkåls-skove (!), der kunne trænge til kraftig indtrængen. Og Susannes idé med tulipaner vil jeg da også afprøve!

  Tak for tippet.

  SvarSlet
 13. Tak for tippet Berit... Jeg kender slet ikke til Kulslukker.. men de ser "vilde" og søde ud, lige det jeg leder efter.. det må prøves!!! TAK

  SvarSlet
 14. Jeg har prøvet i flere planteskoler - uden held. ingen har kulsukker. Der er vel ikke nogen inærheden af Djursland eller aalborg, som kan undvære et par aflæggere?

  SvarSlet
  Svar
  1. Du kan få den på netplanteskolen - Damholmgård.
   Det var faktisk der jeg købte mine første eksemplarer - de breder sig rigtig meget.
   http://www.damholmgaard.dk/catalog/s-%C3%B8vrige?page=1

   Slet
 15. Hej igen Berit. Jeg har ledt på flere planteskoler nu. De ser på mig med rynkede bryn, når jeg spørger efter den. :S

  Måske der vil være en aflægger en dag, vi ses?

  SvarSlet
 16. hej - jeg har lige skrevet dig og kulsukkeren på huskelisten - du har jo også et bundt staudesolsikker til gode !

  SvarSlet
 17. Hej Berit
  Så har jeg været forbi her for at resource lidt på den lille kulsukker. Den er ritig fin og giver højst sandsynligt færre tics end skvalderkål - tak for tip'et!
  Hilsen Pia

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg