Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

søndag den 19. februar 2012

Der er så mange ting jeg ikke ved....

....om staudernes navne, arter og varianter - men så må man jo forsøge sig med hjælp fra læserne, fra at google og fra havebøgerne.
Læsere der har fulgt bloggen det sidste år vil nok genkende billedet af planten/blomsten jeg blev forelsket i da jeg var i Kongens Have i forsommeren.
Det blev opklaret at det var en stormhat Aconitum, måske septentrionale eller napellus Album, som begge er hvide stormhatte.


Nu er spørgsmålet om det er den samme slags Stormhat - er det "kært barn med mange navne" eller er det forskellige planter.
Det er nu efter grundig googling klart at det er forskellige arter - den attråede stormhat herover har lange smalle rørformere flødefarvede blomster og det må være en Aconitum sept. 'Ivorine' som jeg finder hos Damholmgård og  der har jeg lånt billedet.

lånt fra Damholmgård


Gad vist om der ikke også sniger sig en klassisk hvid stormhat Napellus ind i min have - den finder jeg på nettet hos Kridtvejsplanter og der har jeg også lånt billedet. Den har de buttede runde blomster og er mere ren hvid og blomstrer lidt senere.

lånt fra Kridtvejsplanter

Fra gammel tid står der en stormhat i sommerhushaven - den har mørk blålilla blomstrer fra midt august og fremad. Ærgeligt nok kan man ikke se den på længere afstand (fra mine vinduer/min terrasse). Farven går ud i et med den grønne hæk bagved.  Tæt på er den dog rigtig flot. Her kigger den frem mellem stængler og blade fra en staudesolsikke.

9 kommentarer:

 1. De er så skønne de stormhatte. jeg har selv lige sået den hvid Ivorine i dag:) Ellers har jeg en "alm. blå, og rosa og den klatrende stormhat den bliver ca. 200/300 cm. med meget mørke vinrøde blomster, den er super flot:) God søndag Anne Gine

  SvarSlet
 2. Kan godt forstå du er glad for stormhatte. Men ved mig vil de ikke bo, men købte en i eferåret på Geografiske haves efterårs marked så nu håber jeg at det lykkes denne gang, har ellers både haft den hvide og en blå.

  Hilsen Helle

  SvarSlet
 3. Uanset hvilken du vælger (hvis ikke begge) så er de helt vidunderlige skønne.
  Jeg har ingen stormhatte - det er en fejl, kan jeg se :o)

  SvarSlet
 4. Jeg tror også du bliver glad uanset hvilken du vælger. De er meget smukke og interessante. Jeg kendte ikke stormhatten før og det er nok enfejl.

  SvarSlet
 5. Jeg fandt en lyslilla (Purple Smoke?) hos Damholmgaard sidste sommer. Jeg har endnu ikke set den blomster, men jeg har store forventninger til den i år. Derudover har jeg den almindelige blå og en yndgid lyserød "Pink sensation" Jeg er blevet rigtig glad for stormhat :o)

  SvarSlet
 6. De er meget smukke de stormhatte, men også meget giftige, så jeg passer meget på at mine hunde ikke får fat i stænglerne om efteråret når de klippes ned. Jeg har også sået Ivorine i år.
  Knus
  Annette

  SvarSlet
 7. Vidunderlig billeder! Må da eje nogle eksemplarer af den øverste. Den er noteret på ønskelisten, sammen med alt det andet jeg ikke kan leve uden :o) Kræver de mon opbinding, eller er de godt nok støttet af "naboer"?

  SvarSlet
  Svar
  1. Min gamle blå skal ikke bindes op. Så vidt jeg husker var Ivorine ikke bundet op da jeg så den Kongens have. Jeg synes livet er for kort til opbinding :o)

   Slet
 8. Hej Berit.

  Jeg har givet dig en Award. Se begrundelsen på min blog.

  Havehilsen
  Ole

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg