Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

tirsdag den 4. juni 2013

Hvid natviol


Jeg havde desværre ikke nogen hvide judaspenge Lunaria annua i år, men den dejlige hvide Natviol Hesperis matronalis svigter mig ikke! Den vil jeg gerne anbefale jer læsere, hvis I ikke allerede har den i haven.


Jeg har sået frø af egen høst . Det er en 2-årig plante og første år er der således kun en bladroset - men næste år starter showet: i slutningen af april var min hjemmelavede plante ikke bare en roset, men nærmest en tue.


Om denne plante skal man vide at der fra tuen sendes lange blomsterstængler op...den bliver pænt høj: 80-100 cm hos mig (men nok lidt højere hvis jorden er god) og at den får "kedelig bund" ved at de nederste blade bliver hurtigt gule.


Så næste år skal de stå bagerst i bedene og der skal placeres nogen lave stauder foran dem for at dække for de gule blade - for eksempel en storkenæb eller en sommeranemone .

Selvom det er en 2-årig plante, så kan man være heldig at få den til at leve længere ved at klippe alle blomsterstængler af ved bladtuen lige efter blomstring.

Her kommer til sidst et billed fra sidste år - det har været et af mine yndlingsbilleder hele den lange vinter.Hos HAVEFOLKET har de tidligere i år lavet et planteportræt - læs mere  her


7 kommentarer:

 1. Ja de er dejlige. Jeg har også en krydsning mellem den hvide og den lilla.
  Jeg har altså også oplevet at de er blevet mere end to år, faktisk er mange af mine meget ældre.

  SvarSlet
 2. Hei, vi har også mange slike nattfioler hos oss - både hvite og lilla. De frør seg og vokser nesten overalt her, men de er så vakre, så det gjør ingenting! Det er like før de skal blomstre hos meg nå. Fant bloggen din på hageblogger.no. Så flotte bilder!

  SvarSlet
 3. Den skal jeg have kigget nærmere på. Jeg mangler faktisk noget højt og hvidt inde bag i mit hvide bed, som ikke er helt så hvidt, som jeg kunne ønske mig.

  SvarSlet
 4. Så flott den er! Den kjenner jeg ikke fra før, så det var et godt tips.

  SvarSlet
 5. Meget flot! Jeg glæder mig nu bare endnu mere til næste sommers blomstring, for jeg har sat en pæn mængde frøsåede i mine bede. Den skulle vist også dufte dejligt særligt om aftenen, ikk.

  SvarSlet
 6. Tak fordi du fortæller om rosetterne. Jeg har sådanne to stk i min have, og har undret mig over, hvad det kunne være. Måske de bliver til en natviol. De blomstrer ikke endnu.
  Det bliver da spændende.

  SvarSlet
 7. Jeg suger til mig af din viden, tak for den blå iris, sikken flot billed du har taget elsker blåt..ren nydelse.
  venligst plateauet-haveliv

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg