Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

søndag den 10. marts 2013

Den gule trend - husk engblomme

Der skrives meget om at gul bliver den nye farvetrend i haven og så vil jeg da lige minde alle om den gode gamle mormorstaude Engblomme Trollius europaeus. Den er meget nem at få til at trives i almindelig havejord i vandrende sol/skygge.


Jeg har i maj engblommer i forskellige gule og orange nuancer. Jeg har ikke navn på dem, men det er nemt at finde forskellige varianter på planteskoler og på nettet.

 
Herover er Engblomme i selskab med lysegul Ranunkel Ranunculuc sulphureus, blålilla akelejer, bjergknopurter og spanske scillaer.
 
 
 


Hvis engblomme klippes helt ned efter blomstring, så dannes der hurtigt en ny fin bladtue og der kan også komme en lille sen blomstring sidst på sommeren.
 
Hvis man undlader at klippe engblomme ned så kommer der små fine kugleformede frøstande og det er en af de stauder der er nem at frøså. Hvis der er bar jord i bedene så selvsår den sig også gerne.- - - - - - - - - -  o o o - - - - - - - - - -
 

Hvis man ikke er til det knaldgule, så er den lysegule Trollius Alabaster et godt bud til en mere afdæmpet farveskala.

 
 

18 kommentarer:

 1. Ja jeg siger bare mums....især til den sart gule - købte én sidste år der ligner...måske er det den jeg husker det ikke helt og....det er bare så koldt at jeg ikke har lyst til at kigge efter mit planteskilt der ude i den frosne jord ;0)

  I stedet har jeg netop kigget til mine/dine anemone leveillei derude i så bakken der nu er flyttet ind i udestuen. Glæder mig til at se om de spirer snart ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 2. Uha, det skal da noteres - let og smuk blomst med den grøftekantsagtige naturlighed, som jeg synes er så poetisk. Især den sidste vil passe ind her...den skal efterlyses:0)

  Dejlig søndag fra
  Katinka

  SvarSlet
 3. Hej Berit.Skønne engblommer du viser.Jeg har den almindelige gule,men den sarte gule du viser skal da vist bo i mit nye hvide/gule bed.
  God søndag til dig knus Jette

  SvarSlet
 4. Jeg kan ikke have engblomme i min have. Jeg tror min jord er for sandet til dem. Efter et par år forsvinder de fra min have. Jeg synes ellers det er en fin blomst og jeg holder meget af løvet.

  SvarSlet
  Svar
  1. De trives vist bedst i alm. havejord og så til den fugtige side. Din sandede jord er ikke optimal, da den ikke holder på fugten.

   Slet
 5. Det er en fin fin forårsblomst uanset den gule nuance.

  SvarSlet
 6. En dejlig blomst som glæder mig hvert år. Og især den helt gamle som jeg har. Hvert år når den blomstrer, mindes jeg min barndom. Og mange andre har det ligesådan, hvorfor jeg også altid er nødt til at have en del til salg, for pludselig kan den slet ikke undværes.

  Og hvor er jeg glad for at gule blomster igen er in. Jeg har nu aldrig syntes at den var ude og hvert år solgt mange, også til folk der starter med at sige: det må bare ikke være gule blomster.

  God søndag til dig.
  Helga

  SvarSlet
 7. Den er simpelthen så skøn!! Dejlig naturlig og leder tankerne hen på den skønne og sommerlige "smør-blomst". Desværre har jeg heller ikke held med den her hos mig. Måske pga sandet som Bente skriver...

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja - i de sandede jorder er det vist ikke andet at gøre end at jordforbedre med lerholdig jord og så vælge det mest skyggede sted.
   Hos mig jordforbedrer jeg med grus og sand, for at få mere til at trives - sådan er goderne i haverne jo lidt ulige fordelt alt efter hvor vi bor og hvilke planter vi holder af :o)

   Slet
 8. Jeg har den i flere gule nuancer, jeg kan lide dem alle, men den rigtig gule er nu også flot. Min gamle forsvandt, fordi vi lagde staudebedet om, men jeg har heldigvis fået en ny.

  SvarSlet
 9. Smukt gult indlæg :)

  Jeg købte en sidste år i den mere orange udgave. Jeg er spændt på, om den også trives og kommer igen. jeg fik vist sat den et lidt tørt sted.

  SvarSlet
 10. En deilig pust av sommer. Her virker den så langt unna. Gleder meg voldsomt til å eksperimentere i det gul/oransje og blå/fiolette bedet. Anne

  SvarSlet
 11. Så varme og vakre farger og blomster. Aldeles nydelig eng du har laget! Fine fargekombinasjoner

  SvarSlet
 12. Hvor er de lækre, dine gule skønheder :-)
  Jeg har ikke kunnet holde liv i dem endnu i min have, og jeg forstår egentlig ikke hvorfor. Jeg såede nogle Alabaster frø sidste år, som jeg fik til blogtræf. Det var måske dine? Jeg er bare ikke god til at huske sådan noget :-D
  Jeg har tre små planter som overlevede i drivhuset nu. Jeg har været noget bekymret for dem, men jeg synes jeg kan begynde at se lidt grønt spire nu, så jeg krydser virkelig fingre :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg undrer mig faktisk over at den ikke trives hos dig - du har da den jord den kan lide, så vidt jeg husker. Den virker ikke ked af at blive lidt "klemt" og det kan den jo let hos dig hvor planterne bliver skruet ned i bedene :o)

   Slet
 13. Gult er godt. Jeg købte også den lysegule engblomme, og håber sandelig jeg genser den i år.

  SvarSlet
 14. De meget gule kan du få lov at beholde. Mode eller ej. Selvom jeg er ret begejstret for de boldformede blomster. Men den måneskinsgule Alabaster. Mums. Den købte jeg sidste forår og plantede i mit lille hvide bed sammen med en langsporet gul akeleje. Håber de kan lide hinanden og beærer mig med deres skønne blomster. Hvis det elles nogen sinde bliver forår igen.

  SvarSlet
 15. En fin lille skønhed. Den vil jeg huske, når jeg en gang får en hel have at boltre mig i :) Jeg drømmer allerede om et gult/hvidt bed, så her vil den jo være perfekt (vel at mærke, hvis jordtypen tillader det).

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg