Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

mandag den 2. juli 2012

King of the blues

Ja - det hedder den faktisk min nye engelske løgiris - Iris Latifolia "King of the Blues".

Den har en helt fantastisk intens dyb blålilla farve - så jeg var lige lidt oppe i diskanten da jeg så den udsprunget søndag morgen i det nye terrassebed.


Jeg købte også nogen løg af hvide iris latifolia - men de står i lidt mere skygge i et andet bed, så de blomstrer nok først i næste weekend.

Jeg er lidt ked af at det kun var 1 løg ud af 5 for de blå der blev til noget, nok på grund af den våde tunge lerjord - de blev ellers lagt med grusdræn under sig i plantehullet.

Det bliver jo en lidt dyr fornøjelse når de er købt hjem fra England. Men jeg er frisk på at prøve igen hvis jeg ser nogen løg til en god pris. Måske vil nogen danske netplanteskoler tage den i sortimentet. 

Man kan læse mere om Iris latifolia på den engelske blog John Grimshaws Garden Diary

------- ooo------

Jeg er blevet spurgt om den lave daglilje Stella del Oro dufter - og efter at have checket det på hug og knæ...og med rumpen i vejret, så kan jeg meddele:  at det gør den ikke.

Daglilje Stella del Oro

Til gengæld dufter begge de meget tidlige høje dagliljer sødt og diskret, når man har næsen helt henne i blomsten.

Tidlig høj daglilje
Her en af de sidste tidlige dagliljer - de har virkelig været en fornøjelse i år, hvor de har vokset sig så store at der var blomsterstilke og knopper nok til blomstring i en hel måned, da de står i forskellig områder af sol/skygge i haven.

7 kommentarer:

 1. Det var som jeg trodde at den ikke blomstret. Jeg tror de gamle høye gule heter H. citrina, for de dufter svakt sitron. De kalles også for flava, men det er en sort som heter citrina. Kanskje det er den som dufter sitron at den har fått det navnet? Nydelig iris du viser!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mine 3 tidlige dagliljer og har blomstret i 1 måned nu og det er ikke Citrina nogen af dem - jeg har ikke navn på de 3, da det er nogen jeg har fået fra andre haver. Den jeg viste i indlægget her er den den har den koldeste gule farve og den ligner faktisk citrina en del.
   Min Hemerocallis Citrina er stadig i knopper.

   Slet
 2. Hej. Hold da op den blå iris er meget flot blå. Det var ærgeligt at der kun kom det ene løg, men forhåbentlig kan det lykkes dig at få fat i nogle nye. Mine dagliljer må være sene for der er kun lige kommet blomsterstande. Jeg vil også sætte næsen ned i dem for at se om de dufter. Lige nu har vi en fantastisk duft i haven fra den uægte jasmin og fra roserne. Det er så dejligt at gå rundt i haven og bare nyde det hele.

  SvarSlet
  Svar
  1. Både iris sib. og dagliljer har så mange varianter med forskelligt blomstrinstidspunkt - så hvis man er opmærksom på det ved sine indkøb, så kan man få en lang periode hvor den ene variant tager over efter den anden.
   Jeg har haft tidlige gule dagliljer fra 6/5 og nu kommer alle juli-udspringerne og det fortsætter til ind i august.

   Slet
 3. King of the Blues er da utrolig skøn, jeg kan godt forstå, du er ked af, at der kun var et løg, der blev til noget, så flot som den er.
  Tak for oplysning om Stella, jeg mente også, den var uden duft, men jeg må have fortrængt, hvor den stod, for den der står på den plads dufter :o)så den er nok magen til din.

  SvarSlet
 4. Hej Berit,

  Jeg er novice inden for iris'er og har kun en enkelt i haven. Jeg tror jeg lagde omkring 10 løg, og 3-4 står nu i knop. Jeg er spændt på om de bliver ligeså smukke som den blå du har. Skønt billede :)

  SvarSlet
 5. Jeg tror at det må være Iris Hollandica du har købt løg af - dem kan man få i de fleste planteskoler og nogen store supermarkeder. Det er dem vi også køber som afskårne blomster hos blomsterhandleren.
  Der er rigtig mange forskellige iris-arter - på wikipedia skriver de 300 arter i hele verden. I DK er de mest almindelige Iris Sibirica ( alm. rødder ), Iris Germanica ( rhizomer), Hollandske iris ( løg), Iris reticulata/våriris(løg)....osv.
  De fleste Iris germanica er høje og kraftige - Iris sibirica er mellemhøje og spinkle i både blade og blomster. Hollandske iris har jeg ingen erfaringer med.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg