Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

torsdag den 26. juli 2012

Kampen mod orm i æbler

Jeg har som nævnt sidste år på bloggen indledt en kamp mod orm/larver i mine dejlige Discovery æbler. Sidste år kom jeg ikke hurtigt nok igang med en æbleviklerfælde, så der var skaden sket - der var ikke et eneste æble uden orm/laver fra møllet æblevikler.

I år ser det rigtig lovende ud lige nu - æblerne ser ikke så "orm-stukne" ud som sidste år.

Jeg har købt sådan en æbleviklerfælde, som virker ved at noget hormonduft tiltrækker møl-hannerne og så fanges de på en klisterplade - når de er fanget så er der "no hanky-panky" med hunnerne, der så ikke kan lægge larveæg i æblerne.


I en pakning er der til 3 x 6 uger - man skal starte lige efter blomstring og så fortsætte i de 18 uger.
Jeg glæder mig til de forhåbentlig fine æbler i år - men det kan være det tager et år mere før jeg får "helt bund i problemet".

Discovery er et tidligt æble med rigtig god smag og det skal spises med det samme - de kan opbevares køligt i kortere tid efter plukning ellers overmodner de meget hurtigt.
Så vi plejer at dele ud til børnenes skoleklasser og til alle i byhuset.
Jeg kan virkelig anbefale dette æbletræ der er moderat i vækst og ellers har det været sundt og godt de sidste 20 år med fantastisk stor bæring.


Her et billed fra 2011 hvor I kan få indtryk af træets størrelse. Det holdes lidt nede i størrelse ved at jeg klipper det helt uautoriseret en gang i mellem dvs. ikke på det rigtige tidspunkt på året og heller ikke de grene der anbefales at fjerne. Jeg klipper som jeg lige bliver inspireret til det.

Senere får jeg æbler på mit lidt nyere Elstar æbletræ ( et gemme-æble ) og vi har plantet et Pigeon æbletræ i efteråret 2011 - så på den lange bane skulle vi få æbler at spise et godt stykke ind i vinteren.

8 kommentarer:

 1. Hvor smart og hvor ser dine æbler flotte ud:-) Tusind tak for dette gode og informative indlæg, Berit det kommer netop som jeg har lovet bærer mig selv at sætte mig ordentligt ind i æbledyrkning. Mit Annanasæbletræ bærer for første gang en del æbler, men alle er grimme og ormstukne så jeg vil købe en fælde som din. Jeg har også et Elstar som jeg købte sidste år, men det bærer endnu ikke æbler.

  SvarSlet
  Svar
  1. Ananasæbler og Discovery er meget lig hinanden i udseende og smag. Så glæd dig til når de frække møl og larver er væk fra træet.
   En sådan sæsonpakke koster 129,00 - men jeg synes at det er det værd - det føles så godt at plukke sine egne æbler.
   Forhåbentlig kan vi komme tilbage til gamle tilstande hvor det kun var 1/20 af æblerne der var ormstukne og så holde pause med fælden.

   Slet
 2. Skadedyrs prævention det er da smart ;o)

  SvarSlet
 3. Rigtig godt indlæg, jeg vidste ikke man kunne købe æbleviklerfælder. Det må nok undersøges.
  Tak for oplysning.

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg har set dem til salg på planteskoler og flere steder på nettet - jeg har købt på www.helsebixen.dk
   Der findes tilsvarende for blommevikler møl - se f.eks mere på http://www.agreenway.dk/

   Jeg køber i øvrigt også dem mod melmøl i køkkenet - det hjælper rigtig godt hos os og holder problemet under kontrol.
   Kan købes hos Matas og på nettet.

   Slet
 4. Hej Berit. Tak for et godt indlæg. Jeg havde nær sagt, du skal da være glad for at have æbler, men ved godt det ikke er sjovt og få sine æbler ødelagt. Misundelse er en grim ting, vi har nemlig næsten ingen æbler i år. Til næste år må jeg ud med make-up penslen og lege bi i frugttræerne. Det eneste vi får lidt af i år er blommerne.

  God weekend.

  Kh Lise Lotte

  SvarSlet
  Svar
  1. ja - nogen år er det blomstringstidspunktet som er for tidligt i forhold til bierne. Nogen år er det en frostnat det ødelægger det hele. Begge dele er meget lokalt betinget, så man kan godt kende andre der har f.eks æbler af samme sort selvom ens træ ikke bærer.
   Det skal da også nævnes at der tilsyneladende også bare kan være et års pause i bæring, har jeg læst et sted.
   Jeg skal lige poientere at jeg ikke er ekspert på området - ovenstående er læst rundt omkring på nettet og ofte i Søren Ryges brevkase i POLITIKEN.

   Slet
 5. Berit det er et fantastisk billede af to der hjælper hinanden med æblehøsten…husk det næste gang der er skudt en foto konkurrence i gang! Tak for et godt og lærerigt indlæg!!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg