Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

tirsdag den 31. juli 2012

I det hvide hjørne

I den ene ende af det meget lange staudebed er der lidt tilfældigt opstået et hvidt hjørne, som jeg så har arbejdet videre på.

Perlekurv der spreder sig villigt spiller en af rollerne......



og så er der hvid stokrose med grønt svælg.....



og knaprøllike.......



Marguritter  er bare så dejlige og breder sig også moderat



Violfrøstjerne svæver lidt over de andre hvide stauder


Moskus-katost



...Og snart vil drejeblomst, lilje og floks slutte sig til - men mere om det en anden gang.



mandag den 30. juli 2012

Skønshedsøje lysegul

Her synes jeg, at jeg har fundet et godt match. Den citrongule daglilje Hemerocallis Kevin Michael Coyne og lysegul skønhedsøje Coreopsis verticillata Moonbeam.



Så er  min gamle mørk blålilla stormhat sprunget ud  og den er lidt svær at fange med kameraet, da den er så mørk at den er svær at se op mod den mørke hæk. Så jeg måtte fotografere på langs af bedet så baggrunden bliver de gule fredløs.
Jeg tror jeg skal finde et sted hvor den kan ses op mod noget lyst grønt bladværk - Hmmm, og hvor har jeg så lige det ?



Her til sidst et kig fra midt på grunden og op langs det lange staudebed.


søndag den 29. juli 2012

En langbenet fætter

Den daglilje jeg viser jer her er en edderkoppe-daglilje - det betyder at kronbladets længde i forhold til bredden skal være som 5:1 eller mere.

Den langbenede edderkoppe-fætter hedder Hemerocallis Kevin Michael Coyne 



Jeg ønsker mig et par flødehvide edderkoppedagliljer - så nu skal jeg ud på nettet og surfe lidt rundt og se efter nogen - det bliver nok i England, Tyskland eller Holland at jeg vil finde dem. Gad vist om jeg så ikke lige falder over et par iris sib. ved samme lejlighed!

---------------- ooo ---------------

Helt modsat i formen er dagliljen Hemerocallis Green Flutter - den har runde gule kronblade med let krøllede kanter og irgrønt svælg. 

Det er første gang den blomstrer i min have og jeg havde jo set den på andre haveblogs, men jeg havde ikke gennemskuet at selve blomsten er lille og på en mellemhøj stilk. Artic Snow er vel næsten dobbelt så stor i blomsten.








lørdag den 28. juli 2012

Velkomst i aftensol

Der er noget særligt over at fotografere blomster i morgenlys eller i aftenlys.....jeg mener selvfølgelig især når solen skinner. Dette dejlige motiv stod klar da vi ankom til sommerhuset i går aftes.


Min sommerhusnabo har haft disse dejlige hvide stokroser i årtier og jeg har fået en håndfuld frø for nogen år siden og nu får jeg rigtig glæde af dem i haven. De er ren hvide med grøn hals. På billedet ser de gule ud i halsen men det må være sollyset der snyder kameraet for de er hvid/grønne.

Stokroserne kommer nu til at passe fint til "det hvide hjørne" hvor det er violfrøstjerne, perlekurv og marguritter der dominerer lige nu.


Til venstre i billedet står den høje hvide lilje på spring med sit blomstershow.


Her kommer et billed fra det nye orange bed ved vores gæstehytte.




Purpursolhat Hot Lava og daglilje Hemerocallis Artic Snow


Dobbelt orange daglilje - og der skal jeg lige "i arkiverne" og finde navnet.

torsdag den 26. juli 2012

Kampen mod orm i æbler

Jeg har som nævnt sidste år på bloggen indledt en kamp mod orm/larver i mine dejlige Discovery æbler. Sidste år kom jeg ikke hurtigt nok igang med en æbleviklerfælde, så der var skaden sket - der var ikke et eneste æble uden orm/laver fra møllet æblevikler.

I år ser det rigtig lovende ud lige nu - æblerne ser ikke så "orm-stukne" ud som sidste år.

Jeg har købt sådan en æbleviklerfælde, som virker ved at noget hormonduft tiltrækker møl-hannerne og så fanges de på en klisterplade - når de er fanget så er der "no hanky-panky" med hunnerne, der så ikke kan lægge larveæg i æblerne.


I en pakning er der til 3 x 6 uger - man skal starte lige efter blomstring og så fortsætte i de 18 uger.
Jeg glæder mig til de forhåbentlig fine æbler i år - men det kan være det tager et år mere før jeg får "helt bund i problemet".

Discovery er et tidligt æble med rigtig god smag og det skal spises med det samme - de kan opbevares køligt i kortere tid efter plukning ellers overmodner de meget hurtigt.
Så vi plejer at dele ud til børnenes skoleklasser og til alle i byhuset.
Jeg kan virkelig anbefale dette æbletræ der er moderat i vækst og ellers har det været sundt og godt de sidste 20 år med fantastisk stor bæring.


Her et billed fra 2011 hvor I kan få indtryk af træets størrelse. Det holdes lidt nede i størrelse ved at jeg klipper det helt uautoriseret en gang i mellem dvs. ikke på det rigtige tidspunkt på året og heller ikke de grene der anbefales at fjerne. Jeg klipper som jeg lige bliver inspireret til det.

Senere får jeg æbler på mit lidt nyere Elstar æbletræ ( et gemme-æble ) og vi har plantet et Pigeon æbletræ i efteråret 2011 - så på den lange bane skulle vi få æbler at spise et godt stykke ind i vinteren.

onsdag den 25. juli 2012

Jeg har da også en lyserød daglilje

De fleste læsere vil nok have bemærket at der ikke er meget lyserødt og lyslilla i mine bede og dermed heller ikke her på bloggen.
- Men, se så lige her en lyserød..lyslilla daglilje der har sneget sig ind i rækkerne eller som faktisk står i venteposition i børnehaven.

Jeg har fået den af en anden haveejer ( min by-nabo) der ikke kunne lide den fordi den var gul .....ja, det var det hun sagde. Så jeg gravede den op og satte den lige midlertidigt i en krukke i baghaven  og så blomstrede den sådan her. Mysterie......da min nabo vedholdende siger at hun aldrig har haft lyserøde dagliljer i haven!!


Dem matcher måske min skønne Hemerocallis Summer Wine. Den har har jeg i øvrigt overvejet at flytte hen til de orange dagliljer som lidt kontrast til dem a la Kenzo farver.

tirsdag den 24. juli 2012

Kan du stadig ikke se dine faste læsere ?

Jeg har fået en henvendelse/kommentar fra Elena fra bloggen Cupcake By Me - så hvis du er en af dem der ikke kan se dine faste læsere på bloggen, så er der måske hjælp at hente her hos hende i et indslag hun har lavet om emnet - klik på billedet herunder.

Hej.
Jeg har fundet en løsning - se her:
http://cupcakebyme.blogspot.dk/2012/07/kan-du-ikke-se-dine-faste-lsere.html
Det er ikke sikkert at det er ens for alle, men håber at det vil være for nogen hjælp.
Vh :o)



http://cupcakebyme.blogspot.dk/2012/07/kan-du-ikke-se-dine-faste-lsere.html

Tak Elena, fordi du deler med os andre  :o)

P.S.
- et lidt morsomt fænomen når man linker til anden blog, så bliver "You might also like" under indlægget også fra den anden blog. 

mandag den 23. juli 2012

Rasleblomst og mange dagliljer

Lige nu er min blålilla Rasleblomst Catananche en af havens "show-stoppere" - men kun om formiddagen. Ved middagstid lukker den blomsterne og det er lidt ærgeligt for den gad jeg godt at nyde hele dagen.


I det  nye terrassebed skal jeg have flyttet rundt på mange af stauderne - for jeg har ikke lige fået taget ordentligt højde for højden. Så jeg er i gang med at skrive huskeliste til alle flytterierne, så jeg forhåbentlig får gjort det i år.


----------------- 000 ----------------

Så skal I lige se alle de dagliljer der er sprunget ud i haven den sidste uges tid og det er faktisk mange:

 Hemerocallis Artic snow  -  fløde/lys fersken farvet

Hemerocallis Revolute - lys orange farvet

 Rødbrun med gult svælg og gul streg på kronbladet - fra Hanne i haven - kender ikke navnet

Hemerocallis burning daylight - lysende orange


Hemerocallis Bonanza  - ferskengul med rødt øje


 Hemerocallis Intermediar - edderkoppedaglilje - spider

lørdag den 21. juli 2012

Daglilje Light the Way - min yndling

Hvis jeg kun måtte have een daglilje med på en øde ø eller kun have een i haven - så skulle det være Hemerocallis "Light the Way". Den er min absolutte yndlings daglilje og jeg har lige købt en ekstra plante da jeg for nylig var på planteskole.



Den er er så dejlig med sine stjerneformede blomster og spinkle blade i forhold til nogen af de mere kendte kraftige hvide/flødehvide dagliljer. Det er den lyseste flødefravede daglilje jeg har set og så har den grønlig skygger ud på kronbladene.
Så vidt jeg ved findes der ikke en ren hvid daglilje - det er kun i de almindelige løg-liljer hvor der findes mange rent hvide.

-------------------- ooo --------------------

Nu er mormorstauderne på deres "højeste" - de klassiske gule og hvide farver dominerer det store gamle bed overfor sommerhusets panoramavinduer og terrasse.


Marguritter - Skønhedsøje Coreopsis - prikbladet fredløs  der breder sig mellem hinanden helt som de selv vil det.


Jeg har været væk fra sommerhushaven i næsten 3 uger, så staudebedene trængte virkelig til en ordentlig overhaling - men jeg har nydt at være ude hele dagen i det dejlige vejr i dag.




tirsdag den 17. juli 2012

Fra pålidelig kilde...

...........fortælles det at disse dejlige blomster kan ses i haven ved mit sommerhus.
Vi har lånt huset til nogen af vores venner mens vi har været en tur til Barcelona - så Hanne har været min gæstefotograf og sendt nedenstående billeder til mig, så jeg lige kan nyde blomsterne "på afstand".


En mørkerød lilje, som jeg ikke så noget til sidste år, hvor liljebillerne havde totalspist den lige fra sæsonstarten. Jeg husker ikke lige navnet på den.



Daglilje i kold gul tone - af typen "spider" med lange kronblade.
Hemerocallis Twist of Lemon
Blomstrer for første gang i min have - Jubiiii



Jeg var spændt på om min gæstefotograf kunne finde denne hvide engelske løg iris - for jeg er ret sikker på at den er afblomstret når jeg kommer tilbage til sommerhushaven.



Til sidst vil jeg lige vise jer de blodrøde pjuske-valmuer - jeg fik frøene fra en lille kolonihave hvor jeg havde spottet den skønne farve da jeg kiggede ind over havelågen.


søndag den 8. juli 2012

En daglilje med rød nuance


Denne daglilje Hemerocallis Mallard har en lidt speciel rød nuance. Den er ikke ren rød, ikke orange-rød og heller ikke rosarød. Den er en skøn blanding af dem allesammen.


Jeg har flyttet planten i efteråret - men det har den bestemt ikke taget notits af - den er blevet større og har nu flere blomsterstængler med rigtig mange knopper. Så den må være tilfreds med at få flere soltimer end den havde før.

onsdag den 4. juli 2012

Gåseurt i staudebedet

Jeg havde for nogen år siden i flere havebøger lagt mærke til Gåseurt og tænkte at den ville passe fint ind i min gule farveholdning.

Den har nogen rigtig kønne lysegule blomster med en lysende citrongul tone.

Anthemis E.C.Buxton - Gåseurt

Det bliver en ret stor plante - jeg vil tro at den er ca 80 høj og 70 bred og lidt åben i væksten.

Den står i yderkanten af det bed hvor jeg har prøvet at samle flere stauder med den citrongule tone. Der vil snart være flere forskellige dagliljer og en akelejefrøstjerne der vil matche til den.



mandag den 2. juli 2012

King of the blues

Ja - det hedder den faktisk min nye engelske løgiris - Iris Latifolia "King of the Blues".

Den har en helt fantastisk intens dyb blålilla farve - så jeg var lige lidt oppe i diskanten da jeg så den udsprunget søndag morgen i det nye terrassebed.


Jeg købte også nogen løg af hvide iris latifolia - men de står i lidt mere skygge i et andet bed, så de blomstrer nok først i næste weekend.

Jeg er lidt ked af at det kun var 1 løg ud af 5 for de blå der blev til noget, nok på grund af den våde tunge lerjord - de blev ellers lagt med grusdræn under sig i plantehullet.

Det bliver jo en lidt dyr fornøjelse når de er købt hjem fra England. Men jeg er frisk på at prøve igen hvis jeg ser nogen løg til en god pris. Måske vil nogen danske netplanteskoler tage den i sortimentet. 

Man kan læse mere om Iris latifolia på den engelske blog John Grimshaws Garden Diary

------- ooo------

Jeg er blevet spurgt om den lave daglilje Stella del Oro dufter - og efter at have checket det på hug og knæ...og med rumpen i vejret, så kan jeg meddele:  at det gør den ikke.

Daglilje Stella del Oro

Til gengæld dufter begge de meget tidlige høje dagliljer sødt og diskret, når man har næsen helt henne i blomsten.

Tidlig høj daglilje
Her en af de sidste tidlige dagliljer - de har virkelig været en fornøjelse i år, hvor de har vokset sig så store at der var blomsterstilke og knopper nok til blomstring i en hel måned, da de står i forskellig områder af sol/skygge i haven.

søndag den 1. juli 2012

Blåmunke

Sidste år faldt jeg for denne blålilla staude på den lokale planteskole. Jeg var spændt på hvordan den ville trives hos mig - jeg havde aldrig hørt om den før og tilsyneladende var der heller ikke nogen her i blogland der havde kendskab til den.

Staude Blåmunke - Jasione Laevis "Blue Light"


Den har overlevet vinteren helt fint i det nye terrassebed som er meget leret men med pletvis jordforbedring - så den har fået et par skefulde grus i bunden af plantehullet og lidt gødningsjord.


Den starter sæsonen som en flad pude og sender så sine blomsterstængler op i luften.
Lige nu er den højeste blomsterstilk nok ca 30 cm - og den bliver vist 40 cm høj hen på sæsonen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg