Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

torsdag den 30. december 2010

Blomster-julegaven fra min mor

En af mine julegaver var "noget" til staudebedene - gaven var fra min mor.
Hun følger interesseret med i mine planer for haven og de mange staude-bestillinger på nettet.
Hun har med sin egen blomsterglæde rigtig hygget sig med "indpakningen" af en pengekuvert til staudeindkøb. 

Det blev til en fin blomstermappe, som kan genbruges til have-udklip.


Min mor glæder sig ligeså meget som mig til havesæsonen starter - hun er ofte med på weekend i sommerhuset og hjælper på trods af sine 76 år og en del skavanker, så meget hun kan i blomsterbedene.

onsdag den 29. december 2010

I det varmeste hjørne....

I et hjørne af fællesgården er der vinduer fra fjernvarmekælderen og vaskekælderen.

Det er det varmeste hjørne og her er oliventræerne sat i vinterhi og naturen har givet dem snedyner på så de kan holde varmen.

Det er et dejligt syn, der varsler forårets havefornøjelser når man passerer dem på vej ind og ud af bagtrappen.

Det er nyt i fællesgården, at vi har oliventræer og vi skal vist tydeligvis i gang med at formklippe dem til foråret før væksten sætter i gang.

mandag den 27. december 2010

Træernes bær og byens fugle

Jeg tror ikke at Københavns Kommune har tænk specielt på byens fugle da de valgte vejtræer.

Denne solsort er dog helt klart glad for et spisekammer hvor der stadig er noget "på hylderne" her sidst i December.



Solsorten fik jeg øje på i et af træerne i sidegaden hvor vi bor - jeg var på vej hjem fra dagens indkøb og havde for en gangs skyld husket at have camera med i tasken. Man ved jo aldrig hvornår det næste motiv dukker op.

lørdag den 25. december 2010

Fotokonkurrence

Nu er det tid for at stemme på "Bedste Vinterbilled" på Claus Dalby´s blog.

Jeg har selv sendt et billed ind til konkurrencen - det er det billed der er tildelt nr. 1 i konkurrence-opsættet. Her på bloggen er det med under indlæg d. 19/12-10.

Gå ind på   http://www.clausdalby.dk/2010/12/nu-skal-der-stemmes.html  og vær med i afstemningen.

Mit billed er et vinter-skumringsbilled af en vissen høstanemone - "en næsten grafisk detalje" jeg faldt over på min fotosafari rundt i en snedækket have. På grund af skumringslyset er baggrunden helt blå.

Jeg kan anbefale oplevelsen med at se alle billederne under præsentationerne på de forskellige dage i december på Claus Dalby´s blog - der er så mange fantastiske billeder, så det er god underholdning bare at se igennem dem. Der er billeder fra Norge, Sverige og Danmark.

onsdag den 22. december 2010

Kan det være en Matrem ?

Jeg har været heldig at få nogen gamle haveblade og bøger af en gammel dame her i fællesgården - hun har solgt sin kolonihave og havde ikke længere brug for dem.

Jeg har siddet og hygget mig med Alt om haven nr 11-1995 og pludselig ser jeg en lille artikel, som måske opklarer endnu et af sommerens små mysterier.

Jeg opdagede i forsommeren en lille ny selvsået ukendt plante, som jeg værnede lidt om af nysgerighed - og den fik de fineste små marguritte...chrysantemum-agtige hvide blomster.

Billed fra sommerhushaven 2010 - Matrem ?
Jeg fotograferede den i sommers, men jeg har endnu ikke fået vist den på bloggen for at få hjælp - nu er den vist genkendt i havebladet og så viser det sig at det er endnu en vild blomst i haven - Matrem.

Jeg var så glad for denne blomst, at jeg spredte frø af den et par steder i haven - nu håber jeg, at der bliver mange af den til sommer.


Denne tekst har jeg lånt fra Wikipedia:

Matrem (Tanacetum parthenium) er en buskagtig plante med mange små margerit-lignende blomster. Den lugter stærkt og bittert. Bladene er lysegrønne/gullige.

Matrem er en forvildet lægeplante, som stammer fra Sydeuropa, og den siges at være effektiv til behandling af hovedpine og migræne. Mod almindelig hovedpine og tømmermænd kan man spise et par blade af planten - helst lagt ind under pålæg i en mad, da den kan give sår i munden og i øvrigt smager meget bittert.

Planten er flerårig, men lever ikke i mange år. Til gengæld frø-spreder den sig villigt, og én gang indført i haven, har man den. Det er en nem og dekorativ plante til blomsterbede og køn i buketter.

mandag den 20. december 2010

 Vinterbilleder

I går søndag var jeg ude på fotosafari i skumringen i min venindes snedækkede have - det var en passende pause midt i vores mindst 20 år gamle tradition med at lave julekonfekt sammen.
Troldnød kroger sig over og under snedyner

Vissen høstanemone står i grafisk klarhed mod baggrunden
  Mine fingre var så forfrosne efter 10 minutter, at jeg måtte give op og gå ind igen - men der kom da et par gode vinterbilleder i kassen. Jeg syntes, at billedet med den visne høstanemone var så fint ,at jeg sendte det til Claus Dalby´s konkurrence om det bedste vinterbilled.

søndag den 19. december 2010

Kirsebærlaurbær

Jeg kan ikke lide naboens kamphund og den kan heller ikke lide mig.
Desværre ligger mit store lange staudebed lige ind til nabohundens område og den hund har lavet så mange skinangreb mod mig, at jeg faktisk har fået hundeskræk.



Jeg har derfor nu med beklagelse besluttet at jeg må omlægge blomsterbedene, så jeg får mindst mulig problemer med denne kamphund. Naboen har godt nok sat armeringsjern op mod hækken efter at jeg har klaget til dem - men den kan stadig se mig og lave udfald mod mig og skrækken sidder nu dybt i mig bare jeg kan se den gennem hækken og det tager noget af haveglæden fra mig.

Vi har så her sidst på efteråret plantet 8 kirsebærlaurbæer buske midt ned gennem det 16 meter lange staudebed og jeg ved at de vokser ca 40 cm pr år og er stedsegrønne, så vi kan forhåbentlig "lukke hunden ud af øjesigt" på denne måde.
Jeg glæder mig til at se dem vokse til foråret og jeg skal rigtig forkæle dem med ekstra gødning. Dette projekt kan ikke gå hurtigt nok.

"Prisen" for dette bliver, at der nu bliver endnu mere skygge i bedet, så mange planter må flyttes et andet sted hen i vores have.
Det er rigtig ærgeligt, da husets store vinduer og terrasse vender mod dette staudebed.

fredag den 17. december 2010

Vilde blomster i haven

Jeg har et sted på grunden hvor de vilde blomster pink Gederams har inviteret sig selv indenfor og de står rigtig flot og fanger øjet når man går ned over græsplænen. Jeg fik desværre ikke fotograferet dem i sommers.

I foråret fandt jeg Gederams i hvid hos http://www.mathildestien.dk/ - og den blomstrede i 2010 med et par enkelte blomsterlys i et af de nyanlagte bede.
Til sommer skal jeg have den til at brede sig i alle bedene - den passer rigtig godt til min lidt vilde stil i bedene.

Jeg har lige læst på nettet at man faktisk kan spise de nye blade - de skal dampes og serveres med smeltet smør og salt.

torsdag den 16. december 2010

Min nye mad-blog

Jeg bruger nu de lange vinteraftener til at lægge mine yndlings madopskrifter ind på en blog.

Når mine gæster spørger efter en kopi af opskriften til den mad jeg har serveret, så er det fremover let at henvise dem til min nye mad-blog :

 "Dejlig hurtig mad".    http://dejlighurtigmad.blogspot.com/

tirsdag den 7. december 2010

Mysteriet er opklaret !

I min blog den 30/9-10 viser jeg en lille hvid blomst min svigerinde fandt under sin hæk for et par år siden. Vi vidste ikke hvad det var for en lille fin blomst og ingen kendte den tilsyneladende.

Jeg har været så glad for den og delt den flere gange, så den vokser flere steder på sommerhusgrunden.

Jeg har nu et par aftener siddet og læst i Claus Dalby´s bog "Jeg ved hvor der findes en have" og pludselig opdager jeg på side 138, at der er billeder af en blomst der ligner min - så nu er mysteriet opklaret.
Det er en Stor Fladstjerne - den vokser vildt i Danmark - en lille staude der bliver 15-30 cm høj med krybende stængler og den breder sig med rodskud og frø.


File:Stor fladstjerne.jpg
Dette billed er lånt fra Wikipedia
Denne plante må meget gerne brede sig endnu mere i min sommerhushave og jeg har også taget et par småplanter med ind til storby-blomsterbedene hvor den kan lyse op i skyggen når foråret kommer.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg