Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

søndag den 30. december 2012

Årskavalkade 2012



Det har været dejligt at have tid her i juleferien til at se alle årets billeder igennem og det har mindet mig om alle de dejlige blomster og planter der blev en succes i Irishaven i 2012.

Min plan for 2013 bliver at få mere af det der allerede har vist sig at trives og lidt færre eksperimenter med nye planter.

Hvad er nu det ? - fornemmer jeg nogen der sidder og ler lidt og tænker..."ja, den er god med hende - det kommer vist ikke til at holde med den plan" ....... eller er det bare min egen realitetssans, som hvisker mig i øret, at jeg altid bliver fristet, når jeg ser en ny skøn plante.


Godt Nytår til alle mine læsere og blogvenner


 
 






 
 




 
 
 

 
 
 
 
 
 
Igen i år arrangerer Eva med bloggen Evigglade et fælles sted hvor man kan se haveblogs med Årskavalkader.

tirsdag den 25. december 2012

En blålilla skønhed - men hvad er navnet ?

I starten af oktober måned har jeg fotograferet denne smukke blomst i Kongens Have. Jeg fandt den i de store staudebede, som jeg ofte lige kigger forbi på vej hjem fra arbejde.

Er der nogen der kan hjælpe mig med navnet på den ?



Er det mon en staude eller er det en et-årig der har gjort stauderne selskab. Jeg har nu aldrig bemærket nogen sommerblomster i disse traditionelle staudebede - det vil jo også være lidt selvmodsigende.

Update - Marit fra den norske haveblog Marits Hagedagbok har genkendt blomsten:

Det er en ettårig blomst som heter Salpiglossis sinuata Kew Blue. Thompson & Morgan selger frø av den.



Samlet set kan staudebedene i Kongens Have virke farvekaotiske til tider og fra bestemte vinkler - men hvis man nyder dem "i små stykker", så er der nogen fantastiske oplevelser og god inspiration at tage med hjem til egen have.

Den skønne blålilla blomst stod rigtig flot der sidst på sæsonen sammen med Perovskia - Russisk salvie og den lave perlekurv.




Jeg kunne godt bruge nogen flere blålilla stauder i mine bede sidst på sæsonen , så jeg håber at denne blomst kunne være et godt bud på det.


mandag den 24. december 2012

God Jul

Nu er der en lille pause i juleforberedelserne, så jeg lige kan få tid til at komme til computeren og sende jer en julehilsen.

God jul til alle læsere og blogvenner


søndag den 2. december 2012

De sidste æbler fra haven spises i dag


Nu skræller jeg de sidste tre Elstar æbler - de har ligget på en bakke ude på den kølige bagtrappe sammen med alle de andre æbler af samme sort, som vi plukkede sidste gang vi var i sommerhuset i slutningen af oktober.
Vi har så kun spist æbler af egen høst siden vi startede på Discovery midt i august og det kun på disse to slags æbler. Om et par år håber vi at kunne supplere lageret af æbler til sidst fra vores nye lille Pigeon-æbletræ.

Elstar - foto fra august 2012


Der var dog ikke koldt nok på bagtrappen til at Elstar æblerne helt kunne holde på saftspændingen, men de har været forbavsende lækre at spise skrællede, selvom de var lidt "svampede" at føle på før skrælningen.
Til næste år vil jeg prøve med et endnu køligere opbevaringssted - f.eks på loftet.


Status på "Kampen mod orm i æbler":

Jeg har generelt haft mere succes med æblehøsten i år end de to foregående år.
I sæson 2010 og 2011 var Discovery æblerne hårdt ramt af orm ( som er larver af Æbleviklermøllet) og befrugtningen af Elstar slog fejl eller frosten ødelagde blomsterne.

Efter at have brugt Æbleviklermølfælder, så har vi fået begrænset det, så cirka halvdelen af høsten i år af Discovery ikke var ormstukken. Læs evt. tidligere indlæg her.



torsdag den 29. november 2012

De 5 finalister i konkurrencen

Jeg er heldig og er blandt de 5 finalister i HAVEFOLKETS konkurrence om "Staudekærester"


Kryds fingre for mig .... og måske har du lyst til at være med i afstemningen.


Afstemningsboksen finder du ude i højre margin et stykke nede på websiden hos HAVEFOLKET.

Jeg har billed nummer 2





fredag den 16. november 2012

Staudekærester


Jeg må jo være med i HAVEFOLKET´s konkurrence om fotos af staudekærester.  Jeg synes altid det er sjovt med foto-konkurrencer og denne gang er præmien meget interessant for mig. Det er nemlig Anne Gine´s nye bog om staudesåning.


Der var ikke mange billeder i mit arkiv fra de sidste 3 sæsoner med 2 stauder sammen og nogen af dem var af dårlig billedkvalitet. Så der var kun 8-10 at vælge i mellem og efter lidt overvejelser så blev det dette juni- billed med Jakobstige, Iris Sib. White Swirl, hvid lupin og en enkelt blå iris.

Jeg vil meget gerne eje denne bog og blive dygtigere til staudesåning, så jeg har allerede skrevet den på listen med julegaveønsker.



 
Her kommer så resten af de fotos der var under overvejelse - de kan måske også være til inspiration for andre:

Husk at du kan klikke 1 eller 2 gange på billedet og få det i stort format.

Løvefod og storkenæb - en klassikker 


Kontraster fra mormorbedet - Iris Sib. med tidlig daglilje og løvefod
 
 
 I solnedgangslys - den lysegule  ranunkel, forårsvortemælk og storkonval


Purpursolhat White Swan med blå rasleblomst
 
 
 Storkenæb og den nye type fredløs med lige spir - Lysimachia hybrid 'Autumn Snow'


Prikbladet fredløs med margueritter og iris sib. bladtue
 
Iris sib. og løvefod
 
 
Hvid violfrøstjerne og høj perlekurv


 
 
 

lørdag den 3. november 2012

Guerilla gardening



Jeg møder tit Ditte i haven foran vores hus i byen - det er hendes mor der står for pasning af gadehaven og Ditte hjælper hende ofte.
Ditte og jeg taler så bl.a. om vertikale haver i bybilledet og jeg hører lidt om hendes firmas projekter rundt om i byens rum.



Her har Ditte haft gang i noget Guerilla gardening ved gadens kommune-træer. Det glæder vi os til vokser stort og dejligt i næste sæson, så vi får dejlige blomstrende roser og lavendler at se på i gadebilledet.




søndag den 7. oktober 2012

Det er da mageløst

Se disse fantastiske svampe der stod lige ved vores indkørsel til sommerhuset - det er da mageløst. Mageløst er et udtryk, der ikke bliver brugt så meget nu om dage - men det er et af min mands yndlingsudtryk.



Vi fik lige tid til en dagstur til sommerhuset i dag. Det passede mig rigtig godt for jeg have i denne uge modtaget en dejlig plantepakke fra Lisbeth i Høneballehaven og jeg ville jo gerne have planterne i jorden hurtigst muligt.

I pakken var der nogen specielle iris som Lisbeth og jeg har fået fra Jan i Spanien - Jan har havebloggen "En irismark i Spanien".

Søde Lisbeth havde lagt mange ekstra planter fra sin egen have med til mig og også en pose frø.


Øverst til højre er en Iris Germanica ( bliver blå/gul) og en lille tot prydgræs. Nederst er der til venstre Eng-forglemmigej som er sommerblomstrende (juni-august) og til højre den nye art Iris Norrisii som kom hele vejen fra Spanien.
Notesbogen øverst til venstre synes jeg bare pyntede lidt på fotoet. Den er en gave fra min veninde og den bruges aktuelt til at lave "flytte-tegninger" for alle stauderne.

Alt kom i jorden efter at der først var flyttet lidt rundt på et par andre stauder. Iris Norrisii blev delt i 2 x 3 stk og placeret i to forskellige bede. Så kan jeg se om placering sol/skygge-timer har meget betydning for den.

Sådan ser der i øvrig ud i Irishaven på en efterårsdag:





torsdag den 27. september 2012

Efterårsblomstrende krokus


Se her var der noget der var nyt for mig og det skulle udforskes.

Sternbergia Lutea - lånt fra "En irismark i Spanien"

Det startede med at jeg fik øje på nogen fine gule blomster på havebloggen "En Irismark i Spanien", en blog hvor jeg tit er forbi og læse Jan´s indlæg.

Den gule blomst hedder Sternbergia Lutea og jeg har fundet frem til at Sternbergia for det meste kaldes Efterårsblomstrende krokus eller blot Efterårskrokus her i DK

Jeg fandt også omtale af efterårskrokus på havebloggen Anna´s Plads hos Ina. Hun forklarer om hvordan man skelner den lyslilla efterårs krokus fra Nøgen Jomfru.

De efterårsblomstrende krokus bliver lidt højere end dem vi kender fra forårssæsonen - de står til at kunne blive 15 cm høje.

Så gik den vilde jagt ud på nettet for at finde steder man kan købe Efterårsblomstrende krokus - helst her i DK.

Er der nogen af jer der kender steder hvor de forhandles på nettet - jeg har kun umiddelbart fundet 2 steder her i DK.


Efterårs Crocus, Speciosus Albus - lånt fra Blomsterliv.dk


Denne hvide efterårs Crocus herover kunne jeg godt tænke mig at få fingrene i sammen med den gule lutea. 


http://blomsterliv.dk -  8 varianter og farver - bl.a. den gule Crocus lutea

http://kridtvejsplanter.dk - kun en pink /lyserød

Jeg kunne godt tænke mig at få lidt mere sen blomstring i et af mine gårdbede i byhaven - det bed hvor jeg tidligere på sæsonen har gule valmuer og gul lærkespore.

Gårdbedet i juni
Siden billedet er taget har bedet heldigvis fået brædder for enden og er blevet malet i samme farve som havemøblerne. Godt med andelsforeningens arbejdsdag.


søndag den 23. september 2012

Langtidsholdbar


Det er stauden Perlekurv jeg her tænker på - og langtidsholdbar kalder jeg den fordi den stadig har prydværdi i det ellers afblomstrede bed. Herunder et kig på det hvide hjørne hvor den stadig kan ses på lang afstand.


Jeg mener det må være den amerikanske art Anaphalis margaritacea jeg har - den er ca 80 cm høj, har åben vækst og udløbere. Hos mig breder den sig pænt meget i den tunge lerjord, så i haver med bedre jord end min vil den nok brede sig ret meget.



Der findes en lavere art Tibetansk perlekurv der danner tuer og som ikke skulle brede sig så meget - den hedder Anaphalis triplinervis. Den er nu også på ønskelisten.

  Anaphalis triplinervis - Billed lånt fra Majland Stauder - Majland.dk
 
--------------------- o o o ------------------

I dag har jeg tilbragt nogen timer med staudeflytning i sommehushaven. Det er et sjovt, men hårdt arbejde, synes jeg. Så jeg er lidt øm i ryggen nu til aften.

Her er et par af mine Iris Sibirica blevet flyttet hen bagerst i terrasse-bedet ved den nymalede sorte sokkel. Jeg var så træt af den grå betonsokkel og synes at det nu ser meget bedre ud med ensartet sort farve og ikke mindst som en pæn baggrund på bilederne.



mandag den 17. september 2012

Gule nuancer

Varm gul, kold gul/citronfarvet, grøngul og lysegul - kært barn har mange navne i min have, hvor der vist findes mere end en blomst af hver nuance.

Her vil jeg vise jer forskellen på nuancerne på mine to Helianthus - staudesolsikker.

Den varm gule gamle navnløse og den nye Lemon Queen
 
Helianthus Lemon Queen er nok den staude der er flottest i min sommerhushave lige nu - så den vil jeg vise jer endnu engang.
 
 
------------------------- o o o ------------------------
 
Endnu en af frøplanterne er sprunget ud - bedre sent end aldrig. Det er mig der har sået meget sent i år, så jeg er altså selv ude om det, hvis der er nogen der ikke når at blomstre i år.

Jeg havde åbenbart et problem med hvad der blev fokuseret på i farten da jeg lige var rundt med kameraet - men man kan da se den flotte mørkelilla farve på denne Nicotiana.

Jeg mener det er nogen frø jeg fik lov at høste direkte fra planterne, da vi var hos "Hanne i Haven" sidste år. Så jeg har ikke navn på den. Jeg havde en del frøposer med hjem i lommerne efter det besøg, men det er ikke alle jeg har nået at få sået i år.

 

Der skal drysses frø fra denne lilla tobaksplante ovre i mit orange bed, så der kan blive lidt Kenzo-agtig stemning derovre bag i haven ved den orange purpursolhat Hot Lava.

I dag lagde jeg mærke til at min nye Hot Lava har nøjagtig samme nuance som rønnebærene bag det orange bed. Det skal nok blive godt når der bliver et helt hav af Hot Lava om et par år. Jeg har lige høstet frø af den første Hot Lava blomst og blomst nummer to står nu lidt ensomt tilbage i et helt afblomstret bed. Det var de to eneste blomster den fik dette første år.

Billed fra sidste år af det gamle rønnebærtræ i baghaven.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg