Jeg vil her, som lovet fortælle lidt om Iris - der findes så mange forskellige arter at det bliver for omfattende at fortælle om alle, så jeg vil koncentrere mig om de to arter, som er de mest almindelige i danske haver også fra gammel tid.
Iris Germanica og Iris Sibirica - hvad er kendetegnene overordnet, så du kan se hvad det er for en du selv har i haven.
Iris Germanica ( Iris G.) kaldes også skægiris og på det øverste billed ser du hvor "skægget" sidder på blomsten. Iris G. har grove grågrønne stive blade der sidder i tydelige "faner" ( fælles udspring) der kommer fra en ingefærlignende rodknold.
Den rodknold kaldes et rizom og på undersiden af det sidder der små rødder - rizomen skal kun ligge "halvt begravet" da den skal have sol på oversiden.
Iris G. kan trives på forholdsvis tørre jorder i fuld sol i modsætning til Iris Sibirica som foretrækker lidt fugtig jord. Iris G. findes i mange højder - den lysegule jeg har vist jer sidste weekend er ca 60 cm høj og den blålilla øverst fra gadehaven i byen er 1 m høj.
Så kommer vi til min yndligs iris - Iris Sibirica ( Iris S. ) som er mere spinkel af udseende end Iris G.:
Iris S. er skægløs, har tynde stilke og rødder der ligner tynde hængende knolde. De fleste sorter har meget smalle mørkgrønne blade som vokser som "græs-tuer". Der er dog stor variation i bladfarve, grovhed/finhed og hvor tydelige "fanerne" er at se.
Iris S. trives bedst på fugtig jord, men den kan sagtens trives på almindelig havejord. De nyere sorter der er fremdrevet kan dog variere lidt i hvor og hvordan de trives bedst - det er jeg ved at få lidt erfaring med i disse år, hvor jeg skal få alle de nyindkøbte Iris S. i gang i haven.
Jeg har ikke prydgræsser i min have, da tuerne fra dagliljer og Iris S. giver den ønskede variation af bladtype i bedene.
Inden for begge arter Iris er det nemt at få fremdrevet /krydset nye farvevarianter. Hvis I surfer lidt på nettet så vil I se, at der er hundredevis... ja, næsten tusindvis af forskellige farver at vælge i mellem ( ... og samle på ! )
Så blev jeg jo lidt klogere :-)
SvarSletJeg må da vist også have forsket lidt i de forskellige Sibirica og se, om ikke der skulle være et par stykke, jeg bare MÅ have. Måske et par blå eller lilla? Kunne forestille mig, at det sværeste bliver at begrænse mig til kun et på stykker :-)
Er der nogen du særligt kan anbefale?
Lyseblå ”Soft Blue” ( hos Staudemarken) og hvid ”Tunkhannok” (hos Mathildestien) kan jeg anbefale – nemme og robuste og rigtig smukke. De blålilla man kan købe har jeg endnu ikke så meget erfaring med så der må du satse og vælge. Vær opmærksom på at fotos af blålilla blomster er svære at gengive med korrekte nuancer – alle mine ser mere blå ud end den korrekte blålilla farve. Stol mere på beskrivelserne af farven når du skal bestille.
SvarSletså vackra och ståtliga de är!
SvarSletHA en fin dag!
Ullis
Så blev jeg så klog.:-)
SvarSletSå må de være Iris Sibirica jeg ahr stående i mit surbundsbed. Jeg har den hvide Tunkhannok og en blå, som jeg selv har sået. Den kan iøvrigt ses på dagens indlæg på min blog.
Ha' en dejlig aften.
Dette var et nyttig innlegg! Fint å kjenne til forskjellene på de ulike irisartene! Hilsen Anne-Kristin
SvarSlet