Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

fredag den 31. august 2012

Mit lille skæve æbletræ


Jeg kan kun anbefale Discovery æbletræet hvis nogen af jer skal ud og investere i nye træer. Kombineret med et Elstar der modner nogen uger senere, så har man frugt til langt hen på efteråret. Elstar kan gemmes et stykke tid - Discovery skal spises med det samme - evt. opbevares i køleskabet.

Se lige her hvordan mit lille skæve Discovery træ tyngedes af dejlige røde frugter da vi tog hjem sidste lørdag. Nu skal jeg op og plukke æbler i weekenden.

 
Skævt af vind og vejr - haven ligger tæt på kysten.
 

------------------------- o o o -------------------------


Nedefra og op er min lille hosta Snow Flakes skøn at skue .......men.....


......hvad tænkte jeg dog på da jeg flyttede den sidste år ? 

Jo, jeg husker at jeg tænkte .."den er lille  og skal stå i forkanten".

Men, hvorfor jeg ikke tog hensyn til at det var et solbed med meget lerjord...og så en skyggeplante, det kan jeg ikke helt forklare.



Det er klart en ommer - godt den overlevede den hensynsløse flytning og placering. Jeg vil nu finde det helt perfekte sted til den - det fortjener den.

Som I kan se så slog andre sånings og planteprojekter fejl i dette område af det nye solbed. Der er meget bar grim jord på billedet. Jeg skal have jordforbedret noget mere for at dette bed skal lykkes for mig.




mandag den 27. august 2012

Fra gul til hvid


Farveskiftet fra gul til hvid sker til min overraskelse på min nye plante Gyldenrisasters - Solidaster Luteus Lemore. Da jeg tog fra sommerhushaven forrige weekend var den lige sprunget ud i den gule kolde farve jeg havde forventet - men da jeg kom tilbage i denne weekend så var stauden nærmest flødehvid.


Jeg blev lidt paf over denne uventede forvandling - men den er rigtig-rigtig sød i blomster og farvenuancer,  så jeg må bare lige tænke mig om igen angående hvor den skal stå i næste sæson.
 
--------------------- o o o ---------------------
 
Tænk at jeg stadig har dagliljer i haven her sidst i august - det er første år at jeg har blomstring i min Hemerocallis Green Flutter og da jeg tog afsted i lørdags fra sommerhuset så var der stadig knopper på den. Jeg har ikke haft så sen blomstring fra nogen af de andre dagliljer.
 
Hemerocallis Green Flutter

Sidste år var det kun 2. blomstring på hemerocallis Stella del Oro der gjorde at der var dagliljer i min have på månedskiftet  august/september.

Den Green Flutter kunne jeg godt finde på at købe et eksemplar mere af, så den bliver "gentaget" i bedet.
Det er det jeg i øvrigt skal i gang med med flere af stauderne der har vist sig at være samarbejdsvillige i mine have under de lidt hårde forhold med tæt lerjord, som er kold og fugtig i halvskyggen og stenhård i solbedet.

søndag den 26. august 2012

Det bliver ikke bedre

I kan nok gætte at det gælder Havekaffen i dag hos Signes Vals


Det er bare det bedste at være sammen med alle de haveglade mennesker og snakke om nogen af sine yndlingsemner: have, blomster, frø og frøplanter.

----------------ooo----------------

Her starter Signe rundvisningen i haven hvor vi gik langs med huset gennem gårdhaven.




Her er vi kommet om på den anden langside hvor de nye bede er under opbygning.


...Og så skete det for mig igen da haverunden var færdig - jeg snakkede bare så meget og så hyggeligt at jeg helt glemte at tage alle de mange billeder jeg havde planlagt skulle "i kassen".

Så kære blogvenner og læsere .....jeg beklager - jeg må gøre mig mere umage med kameraet ved næste træf :o)


Jeg fik lige et enkelt billed af kaffebordet - men plantebytteriet må I se på de andre blogs.

Jeg fik ikke set på så mange frøsamlinger og planter, da jeg i stedet for prioriterede at snakke med nogen af alle de dejlige havemennesker.

Tak Signe for en herlig eftermiddag - jeg sidder her og skriver med et stort smil på ansigtet.



torsdag den 23. august 2012

Jeg må have flere.....


...af denne fine spinkle asters der trives både i halvskygge og i sol. Den hedder på latin Asters Divaricatus og på dansk Skovasters.

Jeg må have flere grupper af den rundt omkring i bedene og så selvfølgelig også henne i mit hvide hjørne. Jeg kan rigtig godt lide de fine spinkle blomster sammen med de mørkgrønne blade og de mørke stængler.


Den breder sig langsomt i min tunge jord - men i alm. havejord vil den sikkert hurtigt danne en pænt stor staude.  Jeg har læst mig til at den kan tåle tør jord - så dette er en alsidig staude. 

 
Her ses Asters Divaricatus med baggrund af min græsplæne eller skal vi kalde den mosplæne.
 
 

mandag den 20. august 2012

Bedet vokser

Mit Citronfarvede bed vokser hele tiden - her viser jeg udvidelsen i den venstre side af bedet hvor der lige nu kun er hvide og grønne farver. Et par citrongule stauder skal flyttes herover i løbet af efteråret.

Der står blandt andet mine to grønne solhatte Green Jewel med deres nye partner en hvid Verbena hastata 'Alba' og så en del frøplanter af stauder og sommerblomster.




Prøv at se forskellen på de to solhatte Green Jewel - det skyldes sandsynligvis hvor meget kompakt lerjord der er under dem og/eller hvor meget god jord og grus jeg har fået lagt i plantehullet. Den til højre er næsten dobbelt så stor som den anden.

I dette bed er der hist og pist nogen selvsåede Kongekommen Ammi Majus - den er så fin og spinkel i stængel og blade. Jeg vil sørge for god frøspredning i år, så der kommer flere af dem til næste år.





Der er en hvid staude mere i dette bed  ( og en gul busk der skal flyttes )

Hvid Hestemynte


Jeg har klippet de visne spir af de fleste hvideTorskemund og de kvitterer med en ny fin blomstring. Et par stykker har beholdt de afblomstrede spir og jeg har allerede samlet lidt frø ind og i øvrigt spredt dens frø ud over alle bede i haven.

Torskemund


lørdag den 18. august 2012

I det hvide hjørne...

....er der endelig kommet gang i blomstringen på havens sidste hvide lilje.

Da jeg tog afsted fra sommerhushaven sidste søndag var der kun knopper på den og da jeg kom hertil igen fredag aften så var der fire blomster sprunget ud.


Blomsterne springer ud "nedefra og op" ad stænglen og de er helt hvide. På knopstadiet var der lidt lyserød skygge på dem.


Update:  I følge pålidelige kilder må det være en orientalsk lilje - måske Casablanca eller Siberia. ( Tak for hjælpen Jan og Marit )

Jeg viser lige et billed tættere på:



Jeg har set efter i mine gemmer  og i billedarkívet finder jeg dette billed af en liljepakning - Lilium Regale - Kongelilje.
Kan det mon være den i en helt hvid udgave ??

Jeg må lige hjem og se i mine papir-faktura fra før jeg begyndte at bestille på internettet.

--------------------- o o o --------------------

I Citron-bedet er den nye staudesolsikke Helianthus 'Lemon Queen' sprunget ud med de første to blomster og det er nogen rigtig flotte planter der er vokset godt til på første sæson i haven.


Den er lysere gul og kold i tonen i forhold til min gamle staudesolsikke. Den er også meget forgrenet i toppen med rigtig mange knopper - den bliver vist en sensommer yndling hos mig i Citronbedet.

Staudesolsikke Helianthus 'Lemon Queen'

Den gamle varm gule staudesolsikke i mormorbedet


torsdag den 16. august 2012

Jeg har lommerne fulde af......

....staudefrø ( ikke kastanjer - som børnesangs teksten jo lyder).
Jeg bliver helt febrilsk når jeg ser en af stauderne med frøstande - fuld fart hen og hente et kaffefilter eller gå og drysse dem ud over hele grunden i kanterne ved træer og buske.

Her er det den hvide sporebaldrian jeg har fået kig på - frøene modnes lidt efter lidt med små "faldskærme" ligesom en mælkebøtte.

Sporebaldrian er en dejlig nem plante der kan bruges i buketter og den skyder hurtigt nye blomsterstilke.



Kan skæres ned midt på sæsonen hvis den er for stor og for "løs" i væksten.

Trives også under meget tørre forhold - findes også i pink.

mandag den 13. august 2012

Hvilken hvid floks ?


Jeg fik ovenstående spørgsmål af Signe da hun besøgte mig i sommerhushaven i sidste uge. Hun kunne godt lide at den var så høj og at blomsterne ikke var så overvældende som på nogen andre hvide floks sorter.


Jeg gik i gang med at lede i bunken med planteskilte og også i gamle net-bestillinger - men det var såmænd mellem stilkene jeg fandt skiltet - Phlox paniculata Fujiyama.

Men-men - på skiltet stod der 70 cm og så var jeg lidt forvirret - for når jeg så på min floks, så var den i hvert fald 100 cm høj.


Jeg googlede så lidt og fandt frem til at forskellige forhandlere har den stående til henholdsvis 70 cm og til 100-130 cm og da jeg normalt har lavere vækst p.g.a. tung lerjord, så er det helt klart at den er høj generelt.

I år havde jeg desværre ikke nået at del-klippe floksen i foråret, så jeg havde kunnet forlænge blomstringsperioden lidt. Samtidigt får man rigtig mange stiklinger, som let slår rod hvis de sættes rundt i kanten af en potte. Jeg har på den måde fået en ny lille gruppe floks.

Billed lånt hos Den frodige have

Hvis I ikke kender tricket så kan I læse om det her hos Marie-Louise Veber Paustian på havebloggen Den frodige have - man kalder det "The Chelsea Chop" !

Jeg bruge også teknikken på mine staudesolsikker.


onsdag den 8. august 2012

Status på min lille purpursolhat samling

Efter at have set så mange skønne purpursolhatte i blogland og efter have fået staudebede med mere sol end førhen, så har jeg for et par år siden besluttet at det igen var tid at forsøge mig med purpursolhatte. Jeg havde tidligere anskaffet en enkelt hvid, men det var ingen succes. Men nu da jeg fiskede den lille pjevsede plante op fra skyggebedet og flyttede den, så blev det straks noget helt andet.

Echinacea purpurea White Swan - fotograferet af min datter

Echinacea purpurea White Swan blev på rette sted hurtigt meget høj og meget kraftig i væksten.

I samme bed har jeg så sat en anden hvid sort Echinacea purpurea Alba og den ser umiddelbart ud til at være spinklere i væksten og blomstermidten er lidt grønnere, bliver ikke så stor og kronbladene kommer ikke til at hænge så lodret ned som på White Swan.
Der skal dog vist gå et par sæsoner før det kan være endeligt bevist. Væksten er meget afhængig af hvor leret jord de står i her i mine bede.

Echinacea purpurea Alba

Er der nogen der kender til forskelle / ligheder på disse to hvide sorter??

Echinacea purpurea Sundown - en blanding af pink og orange


Echinacea purpurea Hot Lava - mørk orange

  Echinacea purpurea Green Jewel - bevarer sin grønne farve

Echinacea purpurea Sunrise


Echinacea purpurea - frøplante af Magnus


Syv forskellige purpursolhatte - det tangerer da "en lille samling" - og den sidste purpursolhat er ikke indkøbt endnu...hvis I forstår hvad jeg mener  :o)


Fundet i hækken....

Når man får ny havejord leveret til hækplantning, så følger der en del overraskelser med, har jeg opdaget. Sidste år var det især høje grenede røde valmuer og hvid stenkløver der var i øjenfaldende i jorden ved den nye Naur-hæk. 

I år er det en Natlys og dermed endnu en smuk vild blomst jeg har fundet og straks inviteret ind i haven. Jeg håber den klarer flytningen uden nedklipning og at den vil sætte rigtig mange frøkapsler. Den passer fint ind i det citronfarvede bed.




I år har den Hvide Stenkløver vokset sig gigantisk stor - det skyldes nok den gode havejord den vokser i mellem hækplanterne. Den er vist blevet mere en 2,5 m høj.
Min datter står her ved den og hun er 170cm høj ....og lidt bange for alle de stikkende insekter. 




tirsdag den 7. august 2012

Nem at lokke

Ja - nem at lokke når det kommer til nye iris.... det er jeg jo.

Jeg fik en nyhedsmail fra Pæoneksperten om at det nu er tid for at efterårsplante iris og så var der kommet en masse nyheder af flere forskellige slags iris.

Jeg havde ellers bestemt "ikke flere iris-køb i år" - men man kan jo fristes over evne. Et tilbud på køb 4 og få en gratis....det nedbrød den sidste barrierre.

Jeg fandt nemlig en fra min ønskeliste - en iris versicolor med mørke blade og mørk stængel ( blå blomst ), som jeg har set på et par andre blogge og den vil jeg meget gerne have indført i Irishaven.

Gerald Darby [Iris Versicolor]
Billed lånt hos Pæoneksperten


En remonterende Iris Sibirica - tænk hvis jeg lige kunne få en ekstra blomstring af min yndlingsiris art.

Welcome Return
Billed lånt hos Pæoneksperten

Iris Sib. Gulls Wings
Billed lånt hos Pæoneksperten

En enkelt mellemhøj Iris germanica til det orange bed faldt også ned i indkøbskurven

Maid of Orange

Jeg håber at jeg måske kan få en mellemblå iris sib. som min bonus-plante - men jeg ved ikke om man selv kan ønske.

Iris sib. Dear delight



lørdag den 4. august 2012

Billeder af bedene

Jeg er selv glad for at se billeder af hele bede hos andre bloggere - men det er ikke så ofte at jeg selv viser billeder af helt bed. Det er som regel fordi at bedet er "under opbygning" og ikke brillierer ved at være fotogent samlet set. Ofte er der lidt spredt blomstring eller også er der et par "fejlfarver" eller "fejl højder" og så har jeg ikke lyst til at vise det frem i "den brede vinkel".



Bedet med Mormorstauder kan i perioder godt vises frem i store dele og det bed fortsætter ud i en nyere afdeling hvor alle indkøbene fra de sidste 5-6 år er placeret.
Lige nu irriterer det mig f.eks på billedet herunder at der er et par orange "fejlfarver" foran stauderne i det hvide hjørne.

På billedet herover kan I se hvordan bladene fra iris sib. og dagliljer laver græsagtige tuer i bedene - det giver lidt variation i bladmassen.


Her er det citron-farvede bed under opbygning/udvidelse. For 3 år siden var det kun lidt over halvanden meter bredt og 50 cm dybt - men der lægges en halv meter til i hver ende hvert år. Det er nu så dybt at jeg sidste forår lagde en en række flisestumper til lugesti. Jeg ender nok med at bedet går helt hen til buskene til sidst. Der skal jo være plads til alle de nye stauder der skal afprøves de næste par år - min ønskeliste er alen-lang.



Her er det nye terrassebed hvor jeg ikke har tænkt ordentlig over staudernes højder, så der er nogen af de høje der står foran som må flyttes om på den anden side af lugestien.
Soklen på huset irriterer mig med farven når jeg skal fotografere, så der er indkøbt sort sokkelmaling, så det passer til husets farve og til kanten på terrassen.



Det nyeste bed er det orange hvor jeg dels sætter orange stauder og dels de stauder der har ferskenvarvet tone. Jeg har sat en enkelt hvid staude og en enkelt flødefarvet for at teste hvad der skal være fremover. Det bliver de flødefarvede og ferskenvfarvede har jeg besluttet.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg