Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

torsdag den 31. maj 2012

Jeg øver lidt "Signe-stil"

Det er vist ikke kun mig her i blogland der beundrer Signe´s måde at vælge motiver og vinkler når hun fotograferer til sin blog Signes Vals. Når hun kombinerer det med sin gode fototeknik så får hun nogen helt fantastiske billeder med sol, himmel og blomster i modlys.

Hvem vil  ikke gerne gøre hende kunsten efter - men det er faktisk ikke så ligetil. Jeg har været ude og øve mig med mit kamera og her er et par af mine foreløbige resultater. De når ikke Signe helt til sokkeholderne, men er nu ganske gode på deres helt egen måde.



De to billeder herover er af min nye Geranium Sylvaticum  og herunder min hvide natviol.

tirsdag den 29. maj 2012

Ny Sibirisk iris

For første gang blomstrer Iris Sibirica "Wealden Mystery" i min have - den måtte jeg eje på grund af at "faldet" er hvidt med blå årer og fordi farven er flot intens blålilla.

Jeg har købt den hos engelske Aulden Farm i foråret 2011 - der var et par iris mere med i leveringen og så et par dagliljer. De dukker helt sikkert op her på bloggen når de springer ud.


Iris Sibirica "Wealden Mystery"

Nu starter min yndlings-have-måned hvor den ene sibiriske iris efter den anden springer ud og i år er det særligt spændende om nogen af alle de nye jeg har købt de sidste par år har etableret sig og om de dermed vil blomstre for første gang i år.

Herunder er så endnu en af de første til at blomstre - den mellemblå Iris Sibirica Papillon. Den kan man købe på mange danske planteskoler her på nettet. Den blomstrede med en enkelt blomst samme år jeg købte den. 


Iris Sibirica Papillon

Placeringen af iris sibirca angående sol- og skygge-timer betyder meget for hvornår blomstringen begynder og derudover er der forskellige blomstringstidspunkter for de enkelte varianter. Hvis man har fokus på det når man dels vælger/køber og dels når man vælger voksested, så kan man have blomstrende iris i rigtig mange uger fra sidst i maj og til slutningen af juni.


Jeg har også en enkelt Iris Germanica i min have - også kaldet en skægiris. Se mit indlæg fra sidste år HER. Så kan du få lidt oplysninger om forskel på de to slags iris hvis du ikke kender til det.

Denne iris germanica er en gammel navnløs haveiris jeg har fået fra en venindes have - og jeg kan se at der er flere her i blogland der også har den i bedene.


Skægiris - Iris Germanica

søndag den 27. maj 2012

De lysegule i min have

Jeg vil vise jer hvor skøn den lysegule ranunkel er blevet nu hvor den er helt udsprunget.



En anden lysegul i min have er min helt nye lille flødegule engblomme Djupedal. Selve planten er ikke så stor endnu, men den har lige præsteret en enkelt blomst.
Det specielle ved denne engblomme er at den er mindre end de traditionelle og at blomsten er helt enkel.



Så er er der lige en hosta med lysegul kant - en af de få brogede planter jeg har i haven. Den hedder "So Sweet" og er vel kun ca 20 cm høj og 40 cm bred. Den lever virkelig op til sit navn.



Finalen må være den første blomst igen - men nu i solnedgangs-lys

- må jeg præsentere Ranunculus acris Sulphureus

lørdag den 26. maj 2012

Overraskelse i blomsterbedet

Jeg har jo fået en del nye blomster i sommerhushaven de sidste par år og jeg er åbenbart ved at miste overblikket. Da vi kom herop i fredags, så blev jeg overrasket over denne dejlige hvide Storkenæb, som stod der midt i bedet. En Geranium Sylvaticum må det være.

Jeg kan helt ærligt ikke huske hvornår og hvordan jeg er blevet den heldige ejer af den - men hvor er jeg dog glad for den. Den vil jeg gerne have rigtig mange af så den kan stå mange steder i bedene og lyse op.






Jeg må lige vise hvordan mine før omtalte Porcelænsærenpris ser ud denne weekend - og så har jeg brugt det nye camera som gengiver farver mere naturtro.

Der var nogen der synes at mine var mere lyseblå end dem de havde - så det er nok det lille pocket-kamera der har "ramt ved siden af" med farven.



Mine ældste porcelænsærenpris står ved siden af en hvid Geranium Phaeum og det er ikke et godt match. De klæder ikke hinanden med den ren hvide nuance tæt opad den blåhvide ærenpris. Så Geranium Phaeum kommer på "flytte-listen" og så må jeg finde et par gode partnere til porcelæns-ærenprisen.



Så skal vi have lidt farve til sidst - det bliver de først udsprungne Iris Sibrica "Soft Blue" - her er de også er foreviget med det nye kamera og i en mere naturlig lys blålilla nuance.
De foregående år så den ud som om den var ren blå på de billeder jeg havde på bloggen.

fredag den 25. maj 2012

Gule farver i skyggebedet

Her hos mig i byhaven er der stort set skygge i alle bedene - så jeg må være lidt kreativ for at få et ordentligt blomsterflor hele sæsonen.
Hvis man har det fint med den varme gule farve - så er der her ideér til skyggebedet.

Skovvalmuer, engblommer, bjergknopurt og store blade fra en høj blå storkenæb.



I det smalle tværbed er det valmuerne der dominerer. De har taget over efter de hvide løjtnantshjerter.



I det store bed er der et enkelt solstrejf her sidst på eftermiddagen.



Nu skal jeg afsted til sommerhushaven og se hvad der er sket siden i søndags - det er sikkert ganske meget !

søndag den 20. maj 2012

Nu er den der

Porcelæns-ærenprisen er en af de planter jeg går og glæder mig særligt til hver år. Jeg runder den mange gange hver weekend for at se hvornår blomstringen er ved at være der.

Den har så fine ca 30 cm høje aks med de sødeste hvide blomster med blå årer, så de ligner små blåmalede porcelæns-ting.

I denne weekend åbnede de allerførste blomster sig nederst på aksene. Så næste weekend når jeg kommer tilbage til sommerhushaven, så skal jeg rigtig fotografere herligheden.
Bemærk at det er et typisk irishave-bed som er godt graneret med græs og vilde blomster/ukrudt.



Lige nu er der i øvrigt ikke så meget der blomstrer i mormor-bedet - der er mange grønne tuer af dagliljeblade og sibirisk iris, men I får lige et lille kig hen over det - det der ses mest er vortemælk, engblommer i gule og orange nuancer og engelske Bluebells.




Til sidst må jeg lige vise jer min søn med sit livs første fangst med fiskestangen - han er iført sine nye neopren vaders.

Er han lige stolt eller hvad ?

fredag den 18. maj 2012

Hist og pist ......

.....springer blomsterne ud i sommerhushaven.

Nede bag i haven er det Stor Fladstjerne der lyser op med sine søde to-delte kronblade. Den er virkelig en fornøjelse. Den breder sig en del hvis der ikke er konkurrence fra andre planter - men hos mig er der jo plads til en sådan adfærd.



Endnu er der ikke rigtig gang i blomstringen i bedene - men der er lovende knopper over hele.

Jeg kan dog lige finde et par enkelte blomster der er sprunget ud - her en mørkerød stjerneskærm,  som jeg har haft i årevis uden at den trivedes i et tætplantet skyggebed.



Nu står den bedre og har belønnet mig med en tidlig blomstring.  Jeg mener at det er den der hedder "Lars".

På den lysegule ranunkel er den første blomst sprunget ud - jeg glæder mig til at se den sammen med forårsvortemælken. Det må da blive god partnere.



Til sidst et billed af de første blomster på den nye clematis der skal dække et grimt nedløbsrør.  Jeg har glemt hvad den hedder, men har nok skiltet et eller andet sted.


Både blomster og blade er meget små - i mit billedarkiv fra sidste år er den indkøbte plante fotograferet umiddelbart efter et billed af en etiket med navnet Montana Grandiflora.
Kan det mon passe - måske grandi går på antal blomster og ikke på størrelsen ?

torsdag den 10. maj 2012

Hvid hundetandslilje

De hvide hundetandsliljer har længe stået på min ønskeliste. Så sidste efterår købte jeg lige et enkelt løg af hver af Erythronium californicum "White beauty" og Erythronium "Snowflake" for at teste deres hårdførhed under vilkårene i min sommerhushave.

Og se lige her hvor skønt "White beauty" blomstrer i mit bed ved køkkenvinduet.....



Den er godt selskab for hulkravet kodriver og forgelmmigej - men der er en ting ved den jeg synes er lidt træls og det er at planten ikke er så høj og at blomsterne hænger med alt det smukke nedad - fuldkommen ligesom påskeklokkerne. Kameraet er holdt ind under planten på disse fotos.

Så jeg tror nu alligevel ikke jeg vil indkøbe af hundetandsliljer i større stil, som jeg ellers havde pønset på - jeg vil finde noget andet der kommer mere i højden og hvor blomsternes udseende er til at nyde uden at man skal ligge på ryggen i græskanten og kigge ind under dem.


søndag den 6. maj 2012

Første hvide judaspenge

Dette dejlige syn mødte mig da vi søndag lige nåede en smuttur til sommerhuset.

Den første hvide Judaspenge Lunaria annua Alba  i min have og så er den endda hjemmelavet.


Det var nogen af de få planter der sidste år overlevede tørke i drivhuset samt et stort snegleangreb da de kom ud i det fri som småplanter.

Nu har jeg fundet ud af Judaspenge foretrækker løs muldet eller sandet jord. Min tunge lerjord er absolut ikke deres favorit voksested, så nu jeg husker lige en god skefuld grus i bunden af plantehullet, når jeg planter dem ud i bedene.



Nede bag i haven står der en Mahonie Mahonia aquifolium - den er så smuk, så jeg kunne rigtig godt tænke mig at flytte den op i den anden ende af haven ved huset, så man kunne nyde at se på den fra terrassen.




torsdag den 3. maj 2012

Et kig i byhaven

Jeg er ikke så aktiv på bloggen i øjeblikket - vores pige skal konfirmeres i morgen. Så fokus har jo primært været på det arrangement.



Samtidigt er gårdbedene som jeg passer sene til at vise blomsterflor, da de står i hel eller næsten skygge.

Men....hvis jeg går ud på gaden hvor mine havekollegaer huserer, så er der anderledes gang i blomstringen og farverne. Husk at klikke på billedet.


Jeg kommer forhåbentlig snart op til sommerhushaven - og så er der sikkert noget at vise jer på bloggen.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg