Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

tirsdag den 29. maj 2012

Ny Sibirisk iris

For første gang blomstrer Iris Sibirica "Wealden Mystery" i min have - den måtte jeg eje på grund af at "faldet" er hvidt med blå årer og fordi farven er flot intens blålilla.

Jeg har købt den hos engelske Aulden Farm i foråret 2011 - der var et par iris mere med i leveringen og så et par dagliljer. De dukker helt sikkert op her på bloggen når de springer ud.


Iris Sibirica "Wealden Mystery"

Nu starter min yndlings-have-måned hvor den ene sibiriske iris efter den anden springer ud og i år er det særligt spændende om nogen af alle de nye jeg har købt de sidste par år har etableret sig og om de dermed vil blomstre for første gang i år.

Herunder er så endnu en af de første til at blomstre - den mellemblå Iris Sibirica Papillon. Den kan man købe på mange danske planteskoler her på nettet. Den blomstrede med en enkelt blomst samme år jeg købte den. 


Iris Sibirica Papillon

Placeringen af iris sibirca angående sol- og skygge-timer betyder meget for hvornår blomstringen begynder og derudover er der forskellige blomstringstidspunkter for de enkelte varianter. Hvis man har fokus på det når man dels vælger/køber og dels når man vælger voksested, så kan man have blomstrende iris i rigtig mange uger fra sidst i maj og til slutningen af juni.


Jeg har også en enkelt Iris Germanica i min have - også kaldet en skægiris. Se mit indlæg fra sidste år HER. Så kan du få lidt oplysninger om forskel på de to slags iris hvis du ikke kender til det.

Denne iris germanica er en gammel navnløs haveiris jeg har fået fra en venindes have - og jeg kan se at der er flere her i blogland der også har den i bedene.


Skægiris - Iris Germanica

17 kommentarer:

 1. hej Berit.Det er da en skønhed du der har fået.men jeg er nu også vild med pappilonen.skøn farve.
  Den lysegule har jeg også i min have.Ja! det er en dejlig tid med alt det der blomstre.Hilsen Jette

  SvarSlet
 2. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

  SvarSlet
 3. De er så smukke de Iriser :-D Jeg går og venter på, at mine Iris Germanica skal springe ud og blomstre for første gang. (Jeg købte dem sidste år.)Lige nu står de med bristefærdige blomsterknopper. DET´ka´jeg li´:-D
  Også har jeg lige fået en hel masse Iriser forærende af min søde genbo. Men jeg ved ikke hvad det er for nogle (i hvertfald ikke germanica.) måske Sibirica?? De har de der bløde lange blade. Nå det bliver spændende når de blomstre.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det kunne godt lyde til at være iris sibirica - de har "almindelige rødder" hvorimod germanske iris har ingefæragtige vandrette rhizomer med lidt trevlerødder under.
   Jeg glæder mig til at se de nye iris på din blog når de forhåbentlig blomstrer i år.

   Slet
  2. Ja det kunne godt lyde som sådan nogle jeg har fået :-D

   Slet
 4. Dejlige iris. Jeg har spurgt lidt rundt på bloggen, men havde helt glemt at spørge vores helt egen irisekspert:
  Mine iris, jeg købte for et par måneder siden, har hverken voksen syndigt eller lavet anlæg til blomster.
  Er det normalt?
  Det er en af de "sorte" men jeg husker ikke navnet...

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg oplever at de fleste iris jeg har købt på nettet ( uden blomster) lige skal have en sæson til at etablere sig førend de blomster - så, ja... der er vist helt normalt.
   Køber man på planteskolen er der jo altid blomster på planten - de fremdriver dem nogen gange til blomstring på et "kunstigt tidspunkt" for at kunne sælge varen.
   Jeg ved foreløblig kun noget om Iris Sibirica og ikke så meget om iris germanica,iris ensata og iris Iris chrysographes ....men det kommer vel - man er vel nysgerrig :o)

   Slet
 5. Vilka fina irisar, mina har inte slagit ut ännu, men väntar med spänning, har några som är nya för året.
  Ha det gott /Marika

  SvarSlet
 6. Jeg købte også Papillon sidste år og havde blomster på den. I år har jeg endnu flere. Den er virkelig smuk.

  SvarSlet
 7. Iris planter har faktisk aldrig rigtigt sagt mig noget, måske fordi jeg kun husker at have set dem som blå eller gule. Men nu er jeg ved at komme på andre tanker, efter at have set så mange fine her hos dig ;o) altid spændende at se ens fordomme blive sat til vægs ;o)

  SvarSlet
 8. Jeg har både den ene og den anden slags, men nok flest Germanica. De har en skøn duft. Jeg har vist de første billeder af nogle blå og lyseblå Germanica.

  SvarSlet
 9. Den där mörklila är ju fantastisk!

  SvarSlet
 10. Iris er så smukke og duften af iris germanica er bedårende. Desværre er min nuværende have for våd til iris germinca, så jeg havde opgivet den plantegruppe. Indtil jeg fik læst om sibirica, som bedre kan klare fugten. Altså fik jeg i efteråret købt min første sibirica, som nu står med bristefærdige knopper. Her i foråret har jeg også købt en sibirica, men den må jeg vist vente til næste forår med at se i blomst.

  SvarSlet
 11. Hej. Jeg synes også Iris er så interessante. Jeg har lavet et rundt bed med alle mine iris. Jeg flyttede dem i marts, så de er kommet lidt bagud, måske når de ikke at blomstre i år. De er bare så smukke. Jeg synes, dit indlæg var rigtig spændende at læse.

  SvarSlet
 12. Ja som du ved, er min interesse vagt for Iris ;O)
  Din nye "Wealden Mystery" er godt nok smuk!

  SvarSlet
 13. Flotte iris. Jeg er også blevet iris samler, men mest germanica , en enkelt ensata og selvfølgelig sibirica men ikke mange af dem har jeg navn på kun de sidst indkøbte. Hilsen Helle

  SvarSlet
 14. Jeg var lige inde og se dine smukke rød/orange svampe, og så så nedenunder dette lidt ældre indlæg med Wealden Mystery.
  Den er er bare helt utrolig smuk i farve og fald-mønster. Tak for du skrev hvor du har købt den :-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg