Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

tirsdag den 28. maj 2013

Så svær at fange med kameraet


Når man som jeg er vild med hvide og kolde gule farver, så oplever man ofte at det er svært at få gode billeder af dem.
 
Jeg har haft nogen nærmest selvlysende/overbelyste hvide eller gule blomster på billederne, som så var helt ubrugelige. Min egen løsning har været at tage billeder med indstilling P på mit kamera, hvilket giver meget-meget mørke billeder og så har jeg givet dem "oplys mørke områder" og ekstra "glanslys" i mit Picasa 3 program.
 
Så kan selv billedet af den lille vanskelige Porcelænsærenpris Veronica Gentianoides komme til at ligne virkeligheden.

 
På billedet herunder ses tydeligt hvor let det er at fotografere de blålilla Bluebells sammenlignet med Porcelænsærenprisen og Forglemmigej.
 
De tre blomster er ellers et rigtig godt match i forårsbedet.
 
 
Til sidst kommer Ranunculus Acris Sulphureus - den er også svær at fange med sin i forvejen lidt selvlysende lysegule farve. Her er det lykkedes godt på en gråvejrsdag i søndags.

Se i øvrigt, at det er et rigtig typisk billede fra min have...ved det, at der ses græs og skvalderkål sammen med den aktuelle blomst.






søndag den 26. maj 2013

Den første daglilje

Jeg har 3 forskellige tidlige gule dagliljer i hver sin nuance og nu har den allerførste dagliljeblomst åbnet sig her i weekenden.
Det er alle tre nogen jeg har fået af venner, familie og kollegaer, så jeg har ikke navne på dem.

Den første her er også den højeste af de tre og den der har den koldeste gule farvetone.



Så vil jeg lige vise jer mit indkøb fra netbutikken Staudestedet - jeg fik den anbefalet af Lisbeth fra Høneballehaven sidste år.
Og jeg blev ikke skuffet - nærmere meget positivt overrasket. Det var 10 meget flotte store planter - hurtig levering i god stand.
Hele herligheden kostede kun 390 kr. og det er inklusiv forsendelse.






Staudesolsikke Helianthus 'Lemon Queen' og Daglilje Hemerocallis 'Light the Way' har jeg i forvejen og jeg er så glad for dem at jeg må have et ekstra eksemplar af hver af dem.

Så var der otte nye planter jeg må afprøve i sommerhushaven:

Belamcanda chinensis - Leopardblomst orange

Geranium phaeum var. lividum 'Majus' - Storkenæb blålilla

Perovskia 'Blue Spire' - Blåtop 100cm

Perovskia 'Little Spire' - Blåtop 80cm

Ranunculus aconitifolius 'Pleniflorus' - hvid fyldt ranunkel

Scutellaria incana - skjolddrage blå

Sisyrinchium striatum - græslilje sart gul

Alcalthaea 'Park Alle'  - Lægestokrose sart gul


Et godt tip - tag billed af dine planteskilte og give dem etiketnavn "plantskilt " i dit billedarkiv.






fredag den 24. maj 2013

Kender du busken Guld-Ribs (Ribes aureum)


De fleste kender den rødblomstrende Blod-Ribs Ribes sanguineum - men der findes også en busk med gule blomster der hedder Guld-Ribs Ribes aureum.
På Wikipedia kan man læse at der findes 300 arter i slægten Ribes - læs mere her

Min busk er ikke så stor endnu, så jeg glæder mig til at den vokser sig stor og fyldig i løbet af et par år.


tirsdag den 21. maj 2013

Jeg anede det ikke...


...at syrener findes i fyldte udgaver. Så blev jeg så klog! Jeg opdagede det faktisk først, da jeg sad og redigerede billederne af min nye hvide syren.

Jeg har ikke kigget så meget på buske på nettet og i bøger - så derfor var dette lige gået min næse forbi. Jeg synes den er smuk herunder på billedet - selvom jeg normalt bedst kan lide de oprindelige former af blomster.

 
Jeg er spændt på at se den næste weekend fuldt udsprunget - busken er ikke særlig stor, da det  er en af de der små pakker fra Netto den stammer fra - tre pinde på 30 cm købt for 3-4 år siden.
 
 
For mig har syrener ellers bare været noget der altid har været i sommerhushaven - mange store buske med lilla blomsterspir og så et par dværgsyrener med blomster også i lilla.
  
 
 
 Til sidst lige en rapport /oversigt fra Irishaven - lige nu er der ikke så mange eller store stauder der blomstrer, men rigtig meget står lige på spring.
 

Naboens røde postkasse irriterer mig altid at få med på billederne - jeg kan godt finde på at retouchere den væk - men denne gang får I den med ! Der er alligevel lyserøde blomster på træet og gule blomster i bedet...og det er jeg heller ikke så vild med.  


Alle mine Judaspenge er rødlilla og meget små - jeg troede at jeg også havde sået hvide. Jeg er bare ikke gode venner med Judaspenge - den vil ikke gro ordentlig hos mig. Den kan vist ikke lide tung lerjord. Til gengæld er natvioler en succes hos mig - så pyt...og så må jeg vente lidt på dem.

Her er lidt af hvad der blomstrer i det små...... Clematis Grandiflora, Geranium Phaeum, Anemone Sylvestris, Stor Fladstjerne.

 

lørdag den 18. maj 2013

Ny plante til skvalderkålsbekæmpelse

Jeg har fundet endnu et "våben" til skvalderkålsbekæmpelse. Planten er ikke ny - men den er ny i min have.

Det er en lav staude bunddækkeplante, som hedder Skumblomst Tiarella cordifolia  og den tegner til at blive en succes på det nye sted i haven hvor jeg bekæmper skvalderkål. Det er en gammel flis-bunke der er totalt gennemfiltret af skvalderkålsrødder.

Tæt på er blomsten rigtig fin - den ser nærmest lidt lyserød ud så tæt på.
 
 
På lidt afstand er farven hvid / flødefarvet
 
 
  
Jeg har bare sat flest mulig forskellige planter der kan dække af for lyset til skvalderkålen - der er ikke tænkt på stil, farver eller former. Det er det forhåndværende søm´s princip der er brugt - hvilke stauder kunne bruges/flyttes/deles og hvad stod der lige i børnehaven.
 
Der er foreløbig sat akelejer, løvefod, fingerbøl, kæmpestenbræk og forglemmigej.
 
Jeg plukker hver weekend lidt skvalderkål væk indtil stauderne lukker helt til.
 
På lang sigt kunne jeg tænke mig at dette område i haven skal blive et skovbed.
 
 
 

 
 

lørdag den 11. maj 2013

Husk i år.....

På min huskeliste til fotografering i haven står der blandt andet:

Husk at tage billeder af hele blomsterbedet - jævnligt over hele sæsonen med minimum en måneds mellemrum.
Det er også et godt tip selv om du ikke har en egen haveblog.

Billederne kan være gode "huskesedler" og inspiration når du om vinteren sidder og planlægger indkøb af planter og frø.

De tidligste billeder fra bedene med blomstring af løgplanter bruger jeg, når jeg skal bestille nye løg om efteråret - det er så lettere at se hvad der mangler. Efter indkøb af løgene, så kan man også bedre se på billedet hvor der er frie pladser eller visuelt mangler noget.



Husk at tage billeder af gode partnere i blomsterbedet - en, to eller tre stauder/løgplanter/1-årige, som klæder hinanden.

Det kan over årene være godt at se lidt i billedarkivet og få genopfrisket gode sammensætninger, som af en eller anden årsag er "forsvundet" fra haven.
Jeg kan på billedet herover, se at jeg da skal have købt en lysegul lupin igen - den er forsvundet for mig. (Lupin beskrives ofte som en kortlivet staude)


Få et varietet billedarkiv - hvis du gerne vil deltage i diverse konkurrencer på nettet.
Skriv div. etiketnavne på alle billeder, så de er lette at finde frem igen.

Jeg ville i år gerne deltage i HAVEFOLKET´s konkurrence om "Vis dit skønneste farveflor" , men jeg synes at jeg havde alt for få billeder at vælge i mellem.

Jeg valgte det ovenstående billed helt tilbage fra 2011 - og jeg er heldig at det nu er kommet med i finalen.

Besøg ovenstående links og få megen god inspiration.

   
 
 
 


torsdag den 9. maj 2013

Hvid Hundetands lilje "Harvington Snowgoose".



Jeg har en enkelt plante af hvid Hundetand Erythronium californicum og jeg troede at det var en "White Beauty" - men det viser sig på den faktura jeg har gemt, at det er en "Harvington Snowgoose". Så jeg må ligge få rettet op på navnet i sidste års blogindlæg.

Jeg kan dog ikke se forskel på blomsterne - men forskellen er åbenbart, at under lidt bedre jordbundsforhold end jeg har til den, så skulle den kunne blive op til 40 cm høj. Se en engelsk webside her.
I følge den webside bliver "White Beauty" kun 20-25 cm høj.
Dette firma sender desværre ikke varer udenfor U.K. - men de har en god beskrivelse af de forskellige hundetandsliljer.

Jeg købte hos Avon Bulbs i U.K.

Her vist i den "rigtige vinkel" set oppefra og ned - for den er ikke så høj og hovederne vender desværre nedad. Men den har faktisk en fin lys farvetegning bagpå blomsterhovedet.




Hvis jeg sætter mig på hug og holder kameraet ind under planten, så kan man se de de fine farver i halsen på blomsten. Denne hybrid har grøn hals med gul og brun ring.



Bladene er meget kraftigt plettede - bordeaux på grøn.






 

lørdag den 4. maj 2013

Tænk også på humlebien ved plantevalg

Jeg har fået "humlebi-stafetten" af Frk. Solhat og den inspirerer lige til at se i billedarkivet hvor jeg kun kan finde et billede jeg kan vise her. Det er min datter der tog billedet sidste sommer i starten af august.


Stafetten går ud på at øge opmærksomheden på, at vi alle skal tage hånd om at passe på humlebien i naturen - at vi skal være bevidste om at give den en chance i vores haver, da den er trængt ude i landskabet. Så flere insektvenlige planter i haverne.

Læs mere hos Frk. Solhat  her hvor der er en meget fin udredning af problematikken og hvad vi hver især kan gøre!


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg