Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

lørdag den 29. oktober 2011

Staudesolsikker søger nyt hjem

I dag begyndte jeg oprydningen i det største staudebed i byhaven, da det nu kun er en splejset hvid rose midt i bedet der tappert blomstrer lidt endnu. 

Første opgave jeg havde planlagt for dette bed var at tynde kraftigt ud i staudesolsikkerne, da de breder sig ret meget ved siderødder. De har fået frit spil i 4-5 år i bedet, men nu er der fare for at de kvæler allle de andre planter.



Jeg har simpelthen hevet samtlige stængler i hele bedet op med rod, da jeg er sikker på at der er så mange rodstumper tilbage i jorden, at jeg får tilpas blomstring af dem i næste sæson.

Drømmer du om at få varmt gule staudesolsikker i din have, så kan jeg sende en 5-6 stængler til de første der sender en mail til mig med navn og adresse. 

tirsdag den 25. oktober 2011

Hvad har jeg mere puttet i jorden....

I sommerhushaven er der jo ofte rådyr, som kommer forbi om foråret og søger føde. Så tulipaner er ikke noget jeg gør så meget ud af at få plantet, da risikoen for at jeg kun kommer til at se bladene er så stor, at det ikke er investeringen værd.

Men - der skal da plantes nogen løg alligevel - for det er så skønt med den tidlige blomstring.
Jeg har haft held med at den almindelige gule Hundetand i mit skyggebed, så jeg vil lige afprøve om et par smukke hvide slægtninge til den også kan vokse i min have.

Billed lånt fra Hugg Nunn u.k.
Erythronium californicum Harvington Snowgoose

Jeg har købt et enkelt løg af hver og plantet dem, så jeg forhåbentlig kan komme til at se dem fra min plads ved spisebordet i sommerhuset og fra køkkenvinduet.

Billed lånt fra Avon Bulbs
Erythronium dens canis Snowflake

lørdag den 22. oktober 2011

En ny art iris til min have


Jeg har fundet en ny art iris jeg må have afprøvet i haven - det er Iris Latifolia også kendt under navnet Engelske Iris. Jeg har fra England hos Avon Bulbs købt nogle løg hjem i farverne blå og hvid. 

Løgene er nu lagt i sommerhushaven på en bund af grus og god jord og så håber jeg at de vil trives der, selvom vi er lidt nord for deres normale vækstområder og det lidt varmere klima i England.

Billed lånt fra Wikipedia
Jeg har jo tabt mit hjerte til Iris Sibirica - men her er chancen for at forlænge blomstringssæsonen for iris, da Iris Latifolia forhåbentlig vil blomstre ind i juli måned. Iris Sibirica blomstrer i juni måned.

Iris Latifolia er en løg-iris til forskel fra Iris Sib. som har alm. rodnet og Iris Germanica der har rizomer.  I et tidligere indlæg har jeg beskrevet kendetegn ved Sibirica og Germanica Iris.

Jeg skal også have afprøvet de hollandske løg-iris - men jeg ved ikke om det bliver i denne omgang - vi må se!


mandag den 17. oktober 2011

Sidste dag for dahliaerne



Der har været lidt nattefrost her i sommerhushaven fra lørdag til søndag - men det var som om den kun ramte nogen områder i haven - så mine dahliaer overlevede natten og jeg har taget de sidste billeder af dem i dag. 


Derefter blev de gravet op og ligger til tørre i efterårssolen, så jeg kan få mest mulig jord rystet af dem.  



Til sidst et kig hen mod gæstehytten hvor det ny orange bed er ved at blive etableret.





lørdag den 15. oktober 2011

Solfanger...

Er det solen der fanger blomsten - eller blomsten der fanger solen ?


 Den lave sol giver et specielt lys ind i bedene hen på eftermiddagen - disse to standhaftige blomster fangede jeg i en pause midt i staude-flytten-rundt aktionen i sommerhushaven.


Denne dejlige blålilla blomst er en Blåmunke - en nyhed i min have og jeg kender ikke andre der har den - så jeg er spændt på hvordan den klarer den kommende vinter.

tirsdag den 11. oktober 2011

Søde nemme torskemund




På de 2 blogtræf her i København var begejstringen stor for den søde nemme Torskemund Linaria Purpurea, som er en staude.
Der er blevet byttet mange småplanter i farverne hvid, mørklilla og lyserød.


Her er en 1-årig variant Linaria maroccana for dem der har lyserødt i bedene - jeg fandt den tilfældigt på Frøbutikken´s webshop.


fredag den 7. oktober 2011

Krybende natlys

Er det mon kun mig der ikke vidste, at der findes en krybende art af den velkendte almindelige gule Natlys - Oenothera Glazioviana.


Den krybende art hedder Oenothera Macrocarpa.

Jeg fik øje på den, da jeg var endnu en tur i Botanisk Have i denne uge og jeg havde heldigvis husket kameraet - og huskede også at få et foto af planteskiltet.


Jeg har efterfølgende fundet ud af at den faktisk forhandles i DK på nettet - jeg fandt den på kridtvejsplanter.dk og www.plantetorvet.dk

Jeg har en orange variant i "støbeskeen" i sommerhuset - den er frøsået i foråret, men da natlys er en 2-årig plante, så må jeg pænt vente og se hvad det ender med til næste år. Frøplanterne skal selvfølgelig flyttes med over i det nye orange bed ved min gæstehytte og rønnebærtræet.

Billed lånt fra butikken Susannes blomster Café 
Jeg er ret sikker på at det var hos Primafrø jeg har købt frøene til den orange "Sunset Boulevard" - og den findes også hos Susannes blomster Café



søndag den 2. oktober 2011

Clematis med miniblomster

På min gåtur i sommerhusområdet, så jeg denne fine clematis vokse på et raftehegn. Den er speciel ved at blomsterne er meget små - diameter ca 4 cm.


Jeg var heldig, at der var et planteskilt - så jeg også kunne se, hvad det var for en art og denne gang huskede jeg at få et foto af skiltet. Clematis Flammula.


Det bliver spændende at se, hvor stor den bliver og hvor hurtigt den vokser. Ejeren kom ud til mig mens jeg fotograferede og fortalte at den var plantet i år. Så den har allerede vokset sig pæn stor på en sæson.



Til sidst skal I lige se endnu en Blåskæg - denne gang fra min bror og svigerindes terrasse, hvor jeg så denne lille busk for første gang for 3 år siden.


Der er nok en 3-4 buske plantet i række - de er omkring en meter høje her hvor de vokser under optimale forhold.

Så kan I vel godt forstå, at jeg straks ønskede mig sådan en sensommerblomstrende busk og købte en - men som jeg fortalte jer for et par indslag siden, så fik jeg ikke placeret den under de rigtige lysforhold og har nu måtte flytte den til et sol-bed.

lørdag den 1. oktober 2011

Solnedgang i sommerlandet

Det synger på sidste vers når det gælder blomster her i "Sommerlandet" - men hvis man har kameraet med i lommen på aftengåturen, så kan man være heldig også at se lidt blomster i nogen af de andre haver.


Kan I fornemme solnedgangsstemningen ?

Der er da lidt "Signe" over dette billed - ikk ?  

Jeg beundrer Signe´s sans for motiver, vinkler, afstand og lys. Jeg har besluttet mig for at øve mig lidt i at få taget nogen billeder i samme stil - og her er det faktisk lykkedes helt godt.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg