Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

lørdag den 15. august 2015

Guldbaldrian - Patrinia scabiosifolia

Jeg har spændt ventet på at se min nye Guldbaldrian springe ud - og nu er den endelig rimelig fotogen, så jeg kan vise den til jer. Jeg havde dog lidt besvær med at fange den i blæsten og med det rigtige lys.
Patrinia scabiosifolia bliver ca. 120 cm høj - det meste af bladmassen er på de nederste 60 cm og så er der høje blomsterstilke med gule skærme af små blomster.
På havebloggen Hayefield skriver amerikanske Nancy J. Ondra om Patrinia scabiosifolia og viser rigtig mange inspirerende billeder. Det var der og på Idehaven´s blog at jeg første gang blev opmærksom på denne staude.

På Hayefield bloggen kan du se stauden i fuld pragt, hvor den har bredt sig til store grupper. Mine to planter er købt og plantet i foråret og derfor er der kun fire blomsterstængler på den ene og 2 på den anden. 
De står i et nyt bed, hvor de får godt med lys og luft omkring sig og de har haft rigtig god vækst - så dette er en staude jeg skal have flere af i sommerhushaven. 
I mormor-staudebedet mangler jeg noget højt gult sent på sæsonen og jeg håber de vil kunne klare konkurrencen med hvid og guld fredløs, samt margeritter.
På Wikipedia kan man finde at Guldbaldrian / Patrinia er et slægtsnavn og Patrinia scabiosifolia er en art i slægten.

Patrinia scabiosifolia bliver ca 120 cm høj - den kan man finde til salg i Dk hos Staudestedet og hos Idehaven 

Patrinia triloba er en lav art på 30 cm og der står på Wiki at den findes i Geografiske Have i Kolding.

Patrinia triloba i den Geografiske Have i Kolding.
Patrinia triloba - Billede lånt fra Wikipedia - klik her 

4 kommentarer:

 1. Guldbaldrian er også en af mine favoritter, tror, min er en lavere type end din, måske triloba. Både knopper og blomster pynter, og uden for blomstringstiden en den god som bunddække. Endelig sår den sig selv i passende mængder.

  SvarSlet
 2. Hej. Hvor blev jeg da glad da jeg læste dit indlæg. Den staude fortjener så meget mere opmærksomhed. Jeg deler dem, men har også overvejet at prøve med frøsåning. Tak for indlægget.

  SvarSlet
 3. Tak for dette indlæg, jeg læste engang om Patrina Scabiosifolia hos Hayefield, men fandt den ikke i DK, så jeg er virkelig glad for dine link:-)

  SvarSlet
 4. Hvor er guldbaldrian smuk den fortjener at komme frem i lyset.
  Tak Berit.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg