Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

lørdag den 20. april 2013

Hanne siger det er guld...

Jeg vil gerne sende en hilsen til "Hanne i haven" og fortælle både hende og jer andre at hendes indlæg fra forrige år om visne blade har gjort et vist indtryk på mig.


Vi har kun lidt nedfaldsblade på vores grund i sommerhuset, men da jeg sad i dag og nød solen og lugede lidt i bedet, fjernede visne småpinde og var lige ved også at fjerne nogen visne blade, så tænkte jeg på at Hanne siger at det er guld og at det er guf for ormene.

Sådan en plante her der er på vej kunne godt have brug for lidt ekstra næring omsat af ormene - det er en Kugleprimula - Primula denticulata, der er på vej op.Så nu tager jeg faktisk tit en håndfuld visne blade og sidder og nulrer dem i småstykker mens jeg nyder synet af alle stauderne der har fuld fart på væksten. Det er faktisk lidt meditativt og når bladene derefter ligger i småstykker i bedet, så irriterer de ikke mit øje så meget.


Det er min søn der her demonstrerer hvad hans "tossede" mor kan finde på - men han synes jo at det var en god historie om at ormen lige kommer op og napper et stykke vissent blad med ned i dybet - og så er det en sand historie !

God bedring Hanne..... og fortsat god weekend til alle der læser med her.

13 kommentarer:

 1. Dejligt med en lille hilsen til Hanne. Vi ved jo, at hun følger med så vidt muligt. Jeg har i hvert fald fået en hilsen fra hende i dag. Den søde seje kvinde.
  Jeg har fjernet guldet i dag, der var for mange, og de pyntede ikke i rosenbedene. Jeg håber på, at ormene har forsynes sig rigeligt :)

  SvarSlet
 2. Må indrømme jeg har fjernet mine idag, men du har, ret jeg burde nok have ladet dem ligge.

  KH Marianne

  SvarSlet
 3. jeg kan sagtens følge dig og Hanne; for her under forårsoprydningen tænkte jeg flere gange, at jeg fjernede alt for meget fra bedene blot for at smide det væk; men på den anden side var der så tykt et lag blade, at det hæmmede planterne i deres udvikling.

  SvarSlet
 4. Jeg er så småt ved at fjerne bladguldet nu... men det ryger i kompostbeholderen. Den er jeg så ved at tømme i den anden ende. Det dejligste muld kommer der ud af smågrene kaffefilter og blade som ikke er omsat. Det er simpelthen så dejligt at putte i staudebedet og det pynter. Så jeg håber for dig, at du får en masse bladguld ad åre, for jeg er sikker på, at den cyklus er godt for haven.
  Dejligt indlæg fra Hanne, som jeg ikke havde set. Så tak for det Berit.

  SvarSlet
 5. Tusind tak for din søde hilsen, Berit og tak fordi du vil være med til at udbrede budskabet om at vi ikke skal fjerne de gode næringsstoffer fra vores haver. Super idé med at nulre bladene 
  Jeg er skam også æstetiker, og jeg flytter også rundt på resterne om foråret. Enten bliver de puttet ind under større stauder og busker og er der rightig mange kommer nogle videre på Komposten. Men enten har jeg en god ormebestand (det myldrer virkelig i min jord de sidste år, efter at jeg lader alt ligge vinteren over). Men mit syn på hvad som er ’pænt’ har også ændret sig efter at jeg har lært at lidt ’rod’ i bedene er godt for jorden og dens beboere. Så ofte flytter jeg dem kun når de dækker for stauder og løg. Knus

  SvarSlet
 6. Ja blade er da i sandhed guld......men jeg har det nu alligevel med at fjerne det værste lag i bedene her om foråret - især bøgebladene der ikke så hurtig som andre bliver nedbrudt ;0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 7. Jeg ved næsten ikke noget værre end bar jord, og for mig er det langt at foretrække at jorden er dækket med tørre blade end at den ligger nøgen hen. Det er en rigtig fin idé at nulre dem i stykker, hvis man synes at de roder hele. Jeg river alt muligt tørt ind under træer og buske, og lader gerne et lag ligge i bedene. Det er et spørgsmål om økologisk balance og økonomi for mig. Hvis man lader det ligge, tager naturen sig af at formulde det lige der, hvor der er brug for det.

  SvarSlet
 8. Hanne har så evig ret:o) Der kan være god haveterapi i at smuldre bladene som du gør. Jeg styrer de fleste blade ind i busketterne og de forholdsvis få som er blæst ind i staudebedene vifter jeg blidt væk fra spirende løgvækster og ellers lader jeg dem ligge.Egentlig er det kun på denne årstid at bladene skæmmer bedene for så snart stauder og sommerblomster vokser til ser vi dem ikke og så kan ormene i fred og ro trække dem ned i jorden.
  Ha en dejlig søndag:)

  SvarSlet
 9. Jeg har i dag fjernet en lille smule af mit bladguld i højbedene i køkkenhaven. Resten blev vendt med ned i jorden, og frem dukkede de største, fedeste regnorme jeg længe har set :). Man føler sig rig!

  SvarSlet
 10. Det lyder godt, for jeg har masser af visne blade i min have. Det er bare med at få flyttet det hen,de rigtige steder.

  SvarSlet
 11. Jeg prøver også at fjerne så få blade som muligt, da jeg tænker meget på økobalancen i haven. De større potioner af dem er havnet i sorte plastsække til bladguld i efteråret, og ellers i komposten. Det generer mig ikke at der ligger lidt blade i bedet. Det er nemlig også en fornøjelse at se solsortene pikke og vende i bladene på jagt efter de fede arbejdssomme orme.
  Sikken din kugleprimula bugner af skønne knopper! Det må være pga. den gode ide med at smuldre bladguldet ;-)
  Kh Rose

  SvarSlet
 12. Sikke en dejlig kugle! Her havner bladene som oftest som "fodposer" om sarte planter om vinteren. Herligt med gratis varme og næring.
  Kh Helle

  SvarSlet
 13. Halløj for en god historie. De eneste blade jeg forsøger at fjerne for alvor er rosernes blade, for de kan indeholde nogle modbydelige svampesygdomme, som kan smitte de nye fine forårsblade på roserne. Jeg har ikke så mange træer i haven og har derfor ikke et tykt lag blade. Dertil kommer at jeg ikke lider af rengøringsvanvid i bedene. Tror for resten at jeg er kommet til at hælde for meget brugt krukkejord ud i efteråret, for når jeg skal fjerne det fra roserne, er der for meget, til at jeg kan fordele det i bedene, uden at de små nye spirer bliver dækket. Fremover vil jeg nulre noget mere :-)

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg