Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

fredag den 8. november 2013

På rette vej


Nu er det tid for mig at se lidt tilbage på sæsonen der gik og gøre status over et af årets staudeprojekter. Det burde være nemt at gøre det, når man dykker ned i billedarkivet - men jeg kan se at jeg ikke har taget så mange billeder af dette bed, da det ikke er "færdigt" og derfor ikke så fotogent.

Når jeg starter på et nyt bed, så kan det nogen være lidt impulsivt hvad der bliver sat af planter i bedet.

Bedet ved hegnet havde tidligere kun to slags stauder - den gammeldags aggressive lyserøde høstanemone og dem har jeg nok af i et andet bed ved husets vestgavl og så de gule fredløs. Fredløs er der også rigeligt af i det lange mormorbed. Så væk med begge stauder og ind med nogen nye i de sædvanlige "Berit"-farver blålilla, hvid og lysegul, men nu også tilsat lilla. Det startede jeg på i 2012.

 
Planterne i det bed skal kunne tåle en del sol, så jeg startede sæsonen bl.a. med akelejer, lupiner, iris og staudesalvier. Senere plantede jeg mandstro, lilla lunaria og gul scaboise. En syrisk rose kunne også få en bedre beskyttet plads i dette bed.
 
staudesalvie caradonna med mørke stængler
 
Jeg har flyttet et par planter væk fra dette bed i løbet af sæsonen,da de ikke var "rigtige" der og nye ting er tilføjet.
 
Hegnet skal skiftes til foråret 2014 - det er hårdt tiltrængt.
 
Sidst på denne sæson blev jeg så glad for det lette udtryk, som de duvende gule scabioser og de blålilla mandstro gav bedet, så jeg har sat rigtig mange frøplanter af de to planter hele vejen langs hegnet og fortsat med det hen i bagkanten af terrassebedet. Frø fra den lilla lunaria er spredt godt og grundigt ud over hele bedet.

 
 
Nu tror jeg på at jeg er på rette vej med dette bed - jeg glæder mig allerede til næste sæson hvor der bliver mere af alt det skønne i bedet.
Jeg har til allersidst i sæsonen tilføjet et par Isop til bedet, da de skulle overtage blomstringen efter staudesalvierne.

14 kommentarer:

 1. Det er altid spændende at se om ens ideer ser "rigtige" ud når det hele blomstrer og vokser til,nogen gange bliver man overrasket! Tiden nu er til gensyn med året samt planlægning til næste år,en have ligger aldrig stille!! også selvom der ligger 1 mtr sne:)
  Ha en god weekend

  SvarSlet
 2. Kære Berit,
  Det ser da meget fornuftigt ud! Jeg gør altid det, at jeg prøver plantekombinationer af i krukkehaven førend jeg går "all in" ude i bedene. Det har været en stor succes og her sidst på sæsonen, ved jeg præcis hvad der fungerede og hvad der absolut ikke duede. Livet er simpelten for kort til grimme staudebede! :-)
  Rigtig god weekend og god fornøjelse med det evindelige efterårsflytteri af planter...
  Mange kærlige hilsner Mathias

  SvarSlet
 3. Hej Berit.Jeg tror at vi er mange der ustandselig flytter rundt på vores stauder.......i håb om at nu er den der.Men dit billede med den smukke hvide lupin er bare så smukt.
  Rigtig god weekend knus Jette

  SvarSlet
 4. You have make beautiful photos, Berit!
  Greetings, RW & SK

  SvarSlet
 5. Drømme dejligt ser det ud - og jeg må give dig ret i at de svævende skabiosa og mandstro er et fantastisk smukt match foran hegnet - super lækkert.

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 6. Hej Berit

  Jamen det ser da godt ud - selvom der ligger ideer og tanker bag, kan jeg rigtig godt lide det vilde og spontane der også præger bedet.

  Ha en dejlig weekend!

  SvarSlet
 7. Hej Berit
  Det ser let og sommerligt ud, dit bed. Scabioserne er skønne og de svævende farveklatter der væver ud og ind mellem de andre planter er et hit!
  God weeekend

  SvarSlet
 8. De smukke skabiosa og dine mandstro er også et fantastisk smukt makkerpar. Det er virkeligt flot Berit. Ja vi flytter og tænker, at NU er den der, men alligevel er det ikke altid vi synes, at målet er ramt rigtigt. Det er det, der er så dejligt ved en have.

  SvarSlet
 9. Indretning, flytning af stauder, ind med nye og ud med gamle, deling etc. Det er den største disciplin i min have, når efteråret banker på :) Og så er det bare SÅ spændende at opleve, om drømmene nu også holder stik, når man følger sine bede den efterfølgende sæson. God arbejdslyst :)

  SvarSlet
 10. Det er dejligt, når haven udvikler sig og bliver kønnere år for år. Det elsker vi havemennesker. Det ser ud til, at du er godt på vej!
  God Weekend
  JetteMajken

  SvarSlet
 11. Kære Berit - hvor er du mon blevet af?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jeg er vist gået i vinterhi - jeg er ikke en af dem der gør det i havedekorationer om vinteren, så der er jo ikke så meget at blogge om for mig.
   Det var da dejligt at du savnede mig :o)

   Slet
  2. Og det gjorde jeg - dejligt at se lidt til dig :-)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg