Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

onsdag den 2. november 2011

Nyt æbletræ og større staudebed


Vi har gennem de sidste 3-4 år fældet stort set alle de 50 år gamle skovtræer på sommerhusgrunden - specielt har alle nåletræer måttet "ned med nakken", da en af nabogrundene havde skygge fra dem hele dagen.

Nu skal vi så plante lidt nye træer rundt omkring på de 1600 kvadratmeter, da der er blevet "lidt for åbent" for min smag.

Jeg startede for nogle år siden med at plante et Elstar æbletræ, da jeg synes at vi manglede et gemmeæble. I år fik jeg den første rigtige høst - ca 40 dejlige æbler. De har lige den dejlige friske syrlige smag jeg drømte om. 


Nyeste indkøb her i oktober 2011 er et lille Pigeon-æbletræ.  Det var min mand der fik lov at vælge denne gang og han er vild med dette lille traditionelle juleæble.
 

Nu har jeg lært at tage et billed af alle skiltene på stauder, buske og træer, som jeg køber . Så er de altid "ved hånden" i Picasa når jeg sidder her ved computeren. Jeg giver dem etiketnavn "planteskilt" og bruger det i søgefunktionen og så får jeg dem serveret samlet.

Det nye pigeon-æbletræ er plantet ude i græsplænen ved huset, men min seneste udvidelse af nærmeste bed skal nå hen til det - jeg er bare ikke helt færdig. På billedet herunder kan I se, at bedet nu svinger ud i græsplænen og alt i nederste højre hjørne skal også være staudebed. 


I kan også se mit "uperfekte hegn" bag bedet - planen er at det skal udskiftes, men gad vist hvornår vi får gjort det!

Jeg fremhæver det med hegnet fordi vi er nogen bloggere, der har snakket om, at vi helt naturligt viser at det pæneste i vores haver og så tror læserne måske at alt er mere checket end det er i virkeligheden.17 kommentarer:

 1. Hej Berit,
  Elstar er et godt valg, synes jeg. Vi har en stor frugtplantage lige i nærheden og jeg svælger i Elstar hele sæsonen.
  Det bliver spændende med dit nye staudebed.

  SvarSlet
 2. Hvor bliver det et godt bed, når det ender med at have det lille nye Pigeonæbletræ i enden.
  Hvor har du ret mht de "pæne billeder" på bloggene ;o)
  Selvfølgelig vil man vise noget smukt frem til glæde for andre - men der skal sørme også være plads til uperfekte hegn, lidt ukrudt, uslået græs osv - for sådan er virkeligheden jo nok engang i mellem hos de fleste.....eller hva´?, fik jeg nu bare afsløret mig selv...ha ha :O)

  SvarSlet
 3. Herligt med egen æblehøst. Jeg håber også, at jeg kan få et par æbletræer listet ind i haven.

  Du har fuldstændig ret ift. at vi oftest viser de 'gode sider' af haven, men at der også er rodede eller ufærdige områder eller projekter. Dejligt at du tør vise et hegn som skal udskiftes - projekter er jo en stor del af vores haveliv også :-)

  SvarSlet
 4. Elstar er det bedste æble, man kan få. Jeg har to i min have, desværre strejkede det ene helt i år og det andet gav heller ikke meget.
  Hegnet lagde jeg straks mærke til, vi har nemlig et magen til, men der gror så meget op ad det, så vi hverken kan male eller udskifte det.
  I det hele taget ikke noget kønt hegn. Bent laver nogle selv, som er meget pænere.
  Pigeon er også et dejligt æble, i min barndom spiste vi det på rugbrød, det smager bare så godt.

  SvarSlet
 5. Kender alt for godt den der sætning "....jeg er bare ikke helt færdig..." :)

  Der ser altså, hængende hegn eller ej, rigtigt skønt ud i din sommerhushave...

  Trut truttelut fra Anne Mette

  SvarSlet
 6. Mums, Elstar. Det æble spiste jeg altid da ungerne var små, og vi havde en rigtig god grønthandler. Jeg vidste slet ikke at man kunne dyrke det selv :-) Hvor kan jeg nu få plads til et æbletræ mere?!? :-D
  Jeg tror at dit bed bliver rigtigt flot med de svungne linier. Og tak fordi du turde vise dit uperfekte hegn :-)

  SvarSlet
 7. Smart ide at tage billeder af planteskiltene og have et album til formålet. Gad vide, hvornår jeg bliver så tjekket :-)

  Havde de dog bare tænkt sig om dengang i 60´erne-70´erne, da de plantede nåletræer en masse. Måske kiggede de ikke ordentligt på planteskiltene og så hvor høje de ville blive.........Æbletræer der i mod er et rigtigt godt valg. Jeg drømmer om et helt bælte. De er smukke når de blomstrer og smager godt senere. Perfekt vækst :-)

  Ha´en god dag
  Birgitte

  SvarSlet
 8. Hej Berit
  Jamen vi har jo alle en "uperfekt" have som jo faktisk netop er perfekt. Det er jo der vi planter/bygger vores ideer og drømme. Det ville vel være kedeligt at have hvor der ikke er noget der skal gøres. Det er jo ren meditation med havearbejde.
  Hvordan gik det for øvrigt med frøene jeg sendte til dig? Jeg får snart den kommende frøliste fra The Royal Horticultural Society :-)
  Mange havehilsner
  Kirsten i Tønder

  SvarSlet
 9. @Kirsten: Hyggeligt at høre fra dig. Jeg var desværre uheldig at dræbersneglene åd de fleste af de småplanter jeg havde sat ud i potterne i skygge af drivhuset. Så kan jeg lære det - de er hæmningsløse og mine staudespirer var åbenbart guf. Jeg sparede lidt på frøene af anemonen og kan prøve igen til foråret med ny antisnegle strategi. Jeg købte mig en trøste primula floridae - så den håber jeg at se i haven næste år.

  SvarSlet
 10. *SMILER*....den snak husker jeg rigtig godt søde Berit......har faktisk planlagt et indlæg om emnet her i vintermørket....der måske kan få smilene frem........og nu er der jo taget hul - vi kan vist alle finde nogle hængepartier ;0)

  De små pigion æbler er bare så søde og dekorative.....det er et godt valg :0)

  Knus Dorthe

  SvarSlet
 11. Jeg husker også snakken! Og på min harddisk er der også så rigeligt at tage af, af billeder, der viser rodekroge og "kirkegårde"!
  Tak for tippet med planteskiltene, jeg tror, jeg både vil lave en analog og en digital oversigt.
  Og Berit: genialt med den buede bedkant, synes jeg. Øjet bliver stimuleret af de runde former frem for de firkantede.

  Weekendknus fra
  Marianne i
  Den Helbredende Have

  SvarSlet
 12. Smart ide med at fotografere planteskiltene :)

  Nu har jeg lige læst Dorthes indlæg om "Eyesore" og kom derfor lige "ad bagvejen" ind til dig. Hvor har I ret mht. alt det pæne. Vist er der pænt og smukt i alle vores haver, men sikkert nok har vi allesammen også noget "uperfekt" eller mindre pænt i haven og omkring huset, som velsagtens også hører lidt med til billedet. "Vi er alle i samme båd" - så ingen skal vel være bange for at vise billeder af disse sider også.

  Tak for et godt indlæg.

  KH
  Ulla

  SvarSlet
 13. Skønt med frugttræer - jeg ville også gerne have endnu flere i min have :-)
  Jeg tror i øvrigt, at det er første gang, jeg ser så meget af dit hus. Det ser da dejligt ud - jeg har jo en stor svaghed for sorte træhuse :-)
  Mht. det uperfekte, så er det sikkert en af forklaringerne på, at jeg nærmest har specialiseret mig i nærbilleder - med tiden håber jeg også, at jeg får udviklet mine panorama-teknikker ;-)
  God weekend!
  Knus Signe

  SvarSlet
 14. SMART ide at fotograferer planteskiltene, hvorfor pokker har jeg ikke tænkt på det før!! De ligger i stakke og venter på en eller anden form for strategi, fremover bliver det digitalt! :o)

  God snak som du og Dorthe har sat igang, hos os er det plæneklipperen og kompostbunken der står for tur - forhåbentlig til foråret. ;o)

  Fortsat god week-end til dig.

  SvarSlet
 15. Det er vigtigt at genplante træer når man har ryddet og så er det skønt med frugttræer. Jeg købte en ussel Elstar i superbrugsen i foråret, men det er kommet så flot igang og jeg er glad for at du skriver at det er et dejligt æble, så har jeg noget at glæde mig til:)
  Ja hvem har ikke et uperfekt hegn eller et rodehjørne i sin have? Jeg tror det er umuligt at undgå. Jeg hader f.eks, når mit skæve tørrestativ smutter ind i billedet og der hænger aldrig nogle fotogene hvide gevanter på det.

  SvarSlet
 16. Åh-nej, nu ser jeg også den pokkers sokkel på huset . Den er jo heller ikke køn - får nu pludselig den idé at den kan males sort. Nyt projekt - man keder sig ikke med hus og have.

  SvarSlet
 17. Hei! Det var smart å ta bile av etikettene. Jeg legger selv opplysningene inn i en liten database, men et foto er jo mye raskere! Måtte det bli mange deilige epler i din hage!

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg