Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

Her har jeg blogget siden 2010 - se i gamle indlæg for inspiration

lørdag den 24. maj 2014

De tidligste dagliljer


Jeg har 3 forskellige af de meget tidlige dagliljer og de to første var sprunget ud da vi nåede frem til sommerhuset i dag.

Ved køkkenvinduet står denne med de brune knopper og den varme gule farvetone. Blomsterne sidder på lange stilke.

Der er dukket en del meget mørke akelejer op hos mig - de er ikke mine favoritter, men sammen med de stærke gule og orange farver så er de en god staudepartner.

 
 
I det store bed står den meget frodige daglilje med stærk gule blomster, som har en svag orange tone. Den matcher så fint med den orange engblommer der står en halv meter fra den. Stilkene er ikke så lange, så blomsterne er stort set i samme højde som spidserne på de græsagtige blade.



Den allerførste Iris Sibirica jeg købte til Irishaven var "Soft Blue" og den er jeg stadig rigtig glad for, men sidste år hasteplantede jeg en del gule engblommer og fik en kæmpestor en placeret foran Soft Blue, hvor der lige var en ledig plads.

Det er ikke nogen god farvekombination med lyseblå og skarp gul - så Soft Blue skal til efteråret flyttes over i terrassebedet til Wealden Skies, der matcher med sine hvid-lyseblå farver.

 
 

I sidste indlæg skrev jeg at jeg ville forsøge at få taget et bedre billede af farverne på Iris Sibirica Wealden Skies - og herunder er det lykkedes mig at fange de fine blå kanter.

 
 

mandag den 19. maj 2014

Den første Iris Sibirica blomstrer

 
Maj og Juni er mine favoritmåneder i haven, for der starter showet med alle mine forskellige Sibiriske Iris  (latin: Iris Sibirica)
 
Igen er det i det lune hjørne i terrassebedet at der er premiere - det er den lille spinkle Wealden Skies der er sprunget ud med en eneste blomst her i weekenden. Blomster er kun ca. 6-7 cm. i bredden.
 
Den er så fin med sin hvide farve og lyseblå skygger ved kanterne af kronbladene. Det var svært at fange det blå ved fotograferingen, så jeg viser den nok igen i næste weekend og håber på bedre held med kameraet.
 
 
 
Det er nu du skal holde øje med udvalget på planteskolerne, hvis du har overvejet at få Sibiriske Iris i din have. Det er en meget nem staude som trives fint i alm. havejord men den stortrives et sted med lidt fugtholdende jordbund ( lerjord eller kant af dam/grøft )
 
Læs mit planteportræt af Iris Sibirica hos HAVEFOLKET - her
 
 
Jeg har en anden spinkel lys Iris der minder om denne, så det er godt at jeg har mine nye sorte skilte ved næsten alle mine iris. Jeg køber dem hos Bendtsens Boglager, som også har pen til dem. Se tidligere indlæg her.
 
 
 
 
Sådan ser der ud i Irishaven lige nu i det store bed - blålilla, gult og lidt hvidt.
 
Nu kommer varmen igen, så mon ikke den spredte blomstring afløses af en ekplosion af blomster - jeg glæder mig så meget til at komme tilbage til sommerhushaven næste weekend.
 


søndag den 11. maj 2014

Blomster der trives i skygge


Har du et sted i haven eller gården hvor du tænker at der er for skygget til at der kan vokse planter ?
Så se lige her hos mig i byhaven, der er måske et par ideer du kan bruge.

Det ene bed i gården får ingen direkte sol, så alle planter skal leve af det indirekte lys.

Du kan klikke på alle mine billeder 2 gange og få dem op i stor størrelse.


Lige nu blomstrer - skovvalmue gul og orange, lærkespore gul, løjnantshjerte hvid, spansk scilla blålilla, kærmindsøster  blå og hvid, ramsløg hvid, Stor fladstjerne hvid. Jeg ønsker mig flere spanske scillaer og hvid Judaspenge til næste år.

 

Det to andre bede kan på solskinsdage få 2 x ½ times sol.

Først det lille cottagebed - der samler jeg alle de lyserøde og pink blomster. Så kommer de væk fra de gule blomster og det ser så fint ud med de farver op mod det flødefarvede hegn.


I dette bed venter vi på at se de lyserøde storkenæb,bonderoser og de blålilla sibiriske iris.

 
 Jeg skal have plantet mange små grupper af den hvide Stor Fladstjerne, så der kommer lidt mere hvidt i bedet, indtil de bleglyserøde akelejer springer ud.
 



I det store bed går vi og venter på showet med at de to gamle mørkerøde pæoner spinger ud - der er fine knopper på begge planter. Forhåbentlig kan de få selskab af de blålilla sibiriske iris, men man kan ikke være sikker på noget i år, når vejret har været så anderledes end sidste år.

Almindelige tulipaner i skyggebede er ikke så godt, da de bliver meget langstilkede af at række sig efter lyset - ofte vælter de. Så jeg har ikke så mange tulipaner i dette bed - men jeg kan heller ikke helt undvære dem om de så er oprette eller væltede. Der har været en del hvide tulipaner - først den meget tidlige Concerto og så bagefter Spring Green. De botaniske tulipaner kan med deres mini-størrelser være et godt valg.


Botanisk tulipan og spansk scilla i en farverig dans.


mandag den 5. maj 2014

Hvilken af mine storkenæb kom først i blomst?


Så er den første storkenæb i blomst hos mig - i år blev det Geranium Sylvaticum "Immaculée" og det er en af mine egne små frøplanter som står i terrassebedet i et varmt og solrigt i hjørne ved huset. De andre større planter af samme art i de andre bede er ikke så langt fremme med blomstringen.

 
Jeg er blevet rigtig glad for denne tidlige storkenæb og kan anbefale den på det varmeste. Den findes i flere farver : hvid, lyserød, rødlilla og blålilla.
Jeg skal have suppleret med flere forskellige farveeksemplarer til alle mine bede. Jeg har fået bogen "Storkenæb" skrevet af Birgitte Husted Bendtsen og hun viser 16 forskellige i afsnittet med Geranium Sylvaticum.
 
 
Helt op under tagudhænget er der åbenbart et andet lunt hjørne - for der er de to første blomster sprunget ud på den hvide Clematis Montana Grandiflora.
Det er i øvrigt den første clematis jeg har haft succes med og jeg glæder mig til at den snart dækker det grimme nedløbsrør.

Denne clematis har multi-mange små blomster, så gradiflora må henvise til mængden af blomster og ikke til størrelsen på den enkelte blomst.
Her i sommerhusområdet er der rigtig mange der har den i lyserød og voksende ud over deres hegn, så vi andre kan nyde dem når vi går tur.

Så må jeg til slut vise noget farverigt og det bliver den vilde skovvalmue, som her er i den orange variant - halvdobbelt og krøllet og det er da en ny spontan variant af Meconopsis Cambrica her hos mig.
Den har komplementærfarven i baggrunden med de blå-blå Forglemmigej - det er "kraftige sager".




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Populære indlæg